19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Anadolu Sigorta'dan isyan

Bazı sigorta şirketlerinin büyük acenteleri yüksek ücretlerle transfer ettiğini söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, “Elimizdeki pastayı alıyorlar” dedi

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigorta sektöründe sadece fiyat rekabeti değil, acente transferleri gibi kural dışı işlemlerin yapıldığına dikkat çekti. 

Sektörü değerlentirme toplantısında konuşan Mustafa Su, “Sektöre yabancılar gelince fiyat rekabeti sona erer diye düşünüyorduk. Ama küçük şirketleri satın alarak sektöre giren yabancı devler, büyük acenteleri prim farkıyla transfer etmeye başladı. Bu transfer ücretleri futbolculara ödenen ücretleri geçti. Bu ortamda sektörün kâr etmesi mümkün değil” dedi. 

“Yeni sigortalı yerine, elimizdeki pastayı alıyorlar” diyen Mustafa Su şunları söyledi: “Bu nedenle de sektör büyüyemiyor. Sigortalıyı almak kolayına geliyor. Anadolu Sigorta olarak bu yarışın içinde değiliz. Fiyatları tavana da çıkartsak bize bağlı müşteri kitlemiz var.”

‘Amacımız kârlılık’
Mustafa Su, 2007 yılına kaskoda serbest tarifeye geçiş yasasının çıkması ve yabancıların ilgisinin damgasını vurduğunu belirterek, yılın reel anlamda büyümeyle sonuçlandığını söyledi. Şirket olarak fiyata dayalı rekabetin içinde olmadıklarını belirten Su, “Geçen yıl kârımız yüzde 115 arttı. Bu yılın ilk üç ayında da prim üretimimiz önceki yılki seviyesini korudu. Kârlılık ise yüzde 105 oranında arttı” diye konuştu. 

6 yıl üst üste birinci olduklarını, ancak 7. yılda da birinci olmak gibi planlarının olmadığını anlatan Su, “Sektörde birinci olmak ve kârlılığı bir arada yakalamak için yenileniyoruz. 2.5 yıl sonra Anadolu Sigorta değişmiş olacak” dedi.

Kasko hasarı abartılıyor’
Sağlıkta primlerin daha fazla ucuzlayabileceğine dikkat çeken Mustafa Su, Anadolu’da bulunan bir müşterinin İstanbul’daki bir hastaneden hizmet almasının söz konusu olmadığını, bu nedenle Anadolu’da sundukları ekonomik paketlerin yoğun ilgi gördüğünü söyledi. 

Kasko sigortaları konusunda da bilgi veren Mustafa Su, 2006’da sektörün kaskoda 2.2 milyar YTL hasarı bulunduğunu belirterek, bunun her yıl milyarların sokağa atılması anlamına geldiğini söyledi. Su, kaskoda abartılı hasar oranının yüzde 30’ler seviyesinde olduğunu kaydetti.

‘Potansiyel nedeniyle şirketi satmadık’
Son dönemde yabancıların Türkiye’deki sigorta ve emeklilik şirketlerini satın almalarına değinen Mustafa Su, bu satışların kısa dönemde kârlı görünse bile uzun vadeli bakıldığında, bu şirketlerin ucuza gittiğinin görüleceğini söyledi. Yabancıların Türkiye’de sigorta sektöründeki potansiyel gördükleri için şirket satın aldıklarını ifade eden Mustafa Su, “Biz de bu potansiyeli gördüğümüz için şirketi yabancılara satmıyoruz” diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 16:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?