29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Anadolujet aklandı!

THY’nin "ucuz taşımacılık" yapmak amacıyla kurduğu ve Ankara çıkışlı tüm uçuşları gerçekleştirdiği alt markası Anadolujet, haksız rekabetten aklandı. Rekabet Kurulu, ATO’nun konudaki şikayetini reddederek, THY’nin Anadolujet uygulamasında herhangi bir ihlal bulunmadığını belirtti.

Rekabet Kurulu, Anadolujet markası altında ucuz taşımacılık yaptığı iddiasıyla Türk Hava Yolları (THY) hakkında Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından yapılan başvuruyu reddetti. ATO, THY’nin "ucuz taşımacılık" yapmak amacıyla kurduğu ve Ankara çıkışlı tüm uçuşları gerçekleştirdiği alt markası Anadolujet ile haksız rekabete yol açtığı öne sürmüştü.

Ancak ATO’nun bu konudaki şikayetini inceleyen Rekabet Kurulu, kararını şöyle açıkladı: "THY’nin Ankara merkezli yurtiçi hatlardaki seferlerine son vermek suretiyle tüketicilerin tercih seçeneklerini kısıtladığı ve tüketicileri daha düşük kaliteli hizmet sunan Anadolujet ile seyahat etmeye zorladığı; ayrıca bu uygulamalar yoluyla Ankara merkezli yurtiçi hatlarda seyahat eden tüketiciler aleyhine ayrımcılık yapmak suretiyle hákim durumunu kötüye kullandığı iddiası ise Rekabet Kanunu kapsamında ihlal niteliğinde olmadığına ve şikáyetin reddine karar verilmiştir."

Rekabet kapsamında değil

ATO’nun "THY’nin Ankara merkezli yurtiçi hatlarda Anadolujet markası ile yolcu taşımacılığı hizmeti sunmasının; tüketicilerin tercih seçeneklerini kısıtladığı, tüketicileri daha düşük bir hizmet kalitesiyle uçuş yapmaya zorladığı, yanıltıcı tanıtım yoluyla tüketicileri yanılttığı ve tüketiciler arasında ayrımcılığa yol açtığı" iddialarının değerlendirildiği Rekabet Kurulu kapsamında, şu değerlendirme de yer aldı: "THY tarafından yapılan tanıtımların aksine Anadolujet’in fiyatlarının düşük olmadığı, esasında indirimli biletlerin az sayıda olduğu ve bunların turizm acentelerince veya büyük şirketlerce önceden kapatıldığı, bu nedenle bireysel müşteriler için düşük fiyatlı bilet bulma imkanının ortadan kalktığı yönündeki iddialar Rekabet Kanunu kapsamında değildir."

ATO’nun iddiası eşitsizlik

ATO ise haziran ayında yaptığı şikayette, Anadolujet ile uçulan yerlerde THY ile doğrudan uçma imkanının ortadan kaldırılarak, eşit durumda olan müşteriler arasında hizmet standartları açısından eşitsizlik yaratıldığını iddia etmişti. THY’nin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddesinde düzenlenen "hakim durumun kötüye kullanılması yasağı"na aykırı olarak hizmet alıcıları arasında ayrım yaptığını iddia eden ATO’nun şikayetinin dayanağı şöyle olmuştu: "Anadolu’daki şehirlere İstanbul’dan çıkış yapan müşterilere yüksek standartlarla uçma imkanı sağlanıyor. Ancak Ankara merkezli uçuşlarda müşterilere kalitesizlik tek seçenek olarak sunuluyor. Bu uygulama ’eşitler arasında ayrımcılık"tır. Bu ayrımcılıkla THY hakim durumunu kötüye kullanıyor."

BedeliyleTHY duşlu uçak bile koymaya hazır

ANADOLUJET’e ilişkin şikayetlerin yükselmesi üzerine THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Şirket olarak iç hatlara yönelik ayrı bir strateji yürütüyor. Anadolujet, THY standartlarındaki konforlu yolculuktan ziyade "low cost" stratejisiyle çalışarak maliyetleri düşürüp, bu sayede düşük maliyetleri fiyatlara da yansıtarak yolcu sayısını arttırmayı hedefliyor" demişti. Karlıtekin, İzmirliler’in business sınıf olmamasına ilişkin eleştirilerini de, şöyle yanıtlamıştı: "Yataklı, duşlu uçak istesinler onu koyalım. Yeter ki bedeli karşılansın. THY’nin mevcut halini İzmir’e koysaydık, yıllık zarar 35 milyon dolar olurdu. İzmirlilerin heykelimizi dikmesi lazım."

Yolculara dayatma mı yapılıyor

ATO’nun şikayet noktalarından biri de THY’nin "ucuz taşımacılık" sloganı ile yola çıktığı, ancak Anadolujet markasıyla sunduğu hizmetin kalitesini düşürduğu yönündeydi. ATO, şikayet başvurusunda "THY yolcuları alternatifsizlik nedeniyle düşük standarda mahkum edilmiştir. Anadolujet ile uçmak THY’nin yolculara dayatmasıdır" denilirken, şu uygulamalara da dikkat çekilmişti: "Anadolujet’in ucuz taşımacılık yaptığının söylenmesine karşın, CIP’ten (ticaretle uğraşan önemli kişi) yararlanma, bagaj gibi hizmetler için ekstra para talep etmesinin de ucuz hizmetle bağdaşmıyor."

İzmirliler’in hayal kırıklığı

ATO’nun başvurusunun reddedilmesi sadece Ankara’da değil, İzmir’de de hayal kırıklığı yarattı. Anadolujet uygulamasından Ankaralılar gibi yakınan İzmirliler de, "Seçeneksizlik ve dayatma istemiyoruz. İsteyen THY ile uçsun isteyen Anadolujet" diyerek tepkilerini yüksek sesle dile getirmişlerdi. Hatta EGEV (Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı) Başkanı Yılmaz Temizocak gibi pekçok kuruluşun başkanı, hem THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin’e, hem THY Genel Müdürü Temel Kotil’e mektup yazarak, "Bu yanlışı düzeltin" talebinde bulunmuştu. CHP Milletvekili Ahmet Ersin de bir soru önergesi ile İzmirliler’in bu sıkıntısını Meclis’e taşımıştı.

...
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 16:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?