20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Ankaralı'ya borcunuz 200 milyon dolar!

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, Başkent Doğalgaz A.Ş.’yi tüketicilerden, fazladan 177 dolar sayaç ve abone bedeli almakla suçladı.

Ortalama sayaç soygununun 150 milyon dolara ulaştığını öne süren Çetin, “K' katsayısı soygunu ile birlikte ise Ankaralı tüketiciden yasa dışı olarak 200 milyon dolar tahsil edilmiştir. Bu para derhal iade edilmelidir" dedi.

TÜDEF Başkanı Çetin, yaptığı basın toplantısında, Başkent Doğalgaz A.Ş'nin her bir tüketiciden, 2002’den bu yana toplam 300 dolar bağlantı ve sayaç bedelinden oluşan abone bağlantı bedeli aldığını söyledi. Çetin, EPDK kararına ve Enerji Piyasası Kurulu’nun Doğalgaz ile ilgili yönetmeliğine göre, tüketiciden en fazla 150 dolar alınması gerektiğini hatırlatarak, Başkent Doğal A.Ş.’yi KDV ile birlikte fazladan 177 dolar sayaç ve abone bedeli almakla suçladı.

EPDK’nın bu durumu 2004 yılında tespit ettiğini ve Başkent Doğalgaz A.Ş.’ye 150 dolardan fazla alınan bedeli iade etmesini söylediğini kaydeden Çetin şunları söyledi:

“Önce Başkent Doğalgaz A.Ş. bunu düzeltti, 150 dolar almaya başladı, sonra başka bir kararla yine 300 dolar almaya devam etti. Şu anda da 300 dolar almaya devam ediyor. Şimdi bu noktada bizim talebimiz fazladan aldığını bu 150 dolar+KDV ki 177 dolar ediyor, 177 dolarları tüketiciye iade edilmesi. Başkent Doğalgaz A.Ş. de bunu iade etmek istemiyor, abone sayısı bir milyon 55 bin olduğundan, toplamda miktar 150 milyon dolar civarında. Buna ‘k’ katsayısı adını verdikleri katsayıyı da katarsak, toplam Ankaralı doğalgaz kullanıcılarından hem fazla aldıkları gaz parası hem de fazla aldıkları sayaç bedeli olarak 200 milyon dolar para aldılar. Bizim de talebimiz bunun geri ödenmesi.”

-GÖKÇEK'E GÖNDERME

TÜDEF Başkanı Çetin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına atıfta bulunarak, Başkent A.Ş.’nin üzerinde ciddi bir baskı oluştuğunu, tüketicilerin yasal haklarının verilmesini isteyenler için de engeller çıkarılmaya başladığını öne sürdü. Çetin, baskıların kaynağıyla ilgili olarak, “Bu tavır değişikliğinin Başkent A.Ş. Genel Müdürlüğünden kaynaklanmadığını çok iyi biliyoruz. Tüketicinin parasının gasp edilmesi gibi yaptığı her usulsüzlüğün yanına kar kaldığını görenler tarafından kaynaklandığını, nasılsa AKP’li İçişleri Bakanı tarafından soruşturma izni verilmeyeceğinden de içinin rahat olduğunu biliyoruz” diye konuşarak Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e gönderme yaptı.

-“HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURUN, PARANIZI ALIN”

Tüketicilerin söz konusu parayı almak için Hakem Heyetlerine şikayette bulunmaları uyarısında bulunan Çetin, “Hakem Heyetleri bu miktardaki tüketici şikayetlerini sonuçlandıran yasal mercileridir. Tüketiciler, derneklerimizden sağladıkları dilekçeler ile Hakem Heyetlerine müracaat ederek ‘soyguna hayır’ demelidirler” dedi.

Çetin, TÜDEF’in internet sitesine bir dilekçe örneği koyduklarını, tüketicilerin bu dilekçe ile illerinde bulunan Hakem Heyetlerine müracaat ederek 177 dolarlarını talep edebileceklerini kaydetti.

...
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 15:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?