26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Antalya'ya kar yağdırdı!

Ar-Ge çalışmaları için 750 bin euro harcayarak Antalya'da 4500 metre yükseklikteki dağ havasının iklim koşullarını yaratan Cantek, 40 derece sıcaklıkta çocuklara kar keyfi yaşattı.

ANTALYA

Ürettiği klimalı tabutlar ve İngiliz Kraliyet Sarayı'nın soğuk hava deposunu kurarak adını duyuran Cantek Soğutma Sistemleri, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde kapalı ortamda 4500 metre yükseklikteki dağ havasının iklim koşullarını yaratarak eğlence amaçlı "Kar Ada" projesini geliştirdi. Projenin Ar-Ge çalışmaları için 750 bin euro harcadıklarını söyleyen Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca, bin 500 metrekarelik alana yapılması planlanan Kar Ada'nın 200 metrekarelik minyatüründe çocuklarla kar topu oynadı. Antalya'nın 40 dereceyi bulan temmuz sıcağında hayatlarında ilk defa kartopu oynayan çocuklar, minyatür Kar Ada'nın keyfini çıkardı.

Çocukların ilgisi projeye ilham verdi
Antalya'da faaliyet gösteren Cantek Soğutma Sistemleri'nin sahibi Hakan Karaca, 4.5 yaşındaki kızı Bahar'ın, ilk kez gördüğü karı çok sevmesi üzerine farkettiği çocukların kara olan ilgisini bir projeye dönüştürdü. Antalya gibi iklimi gereği kara hasret bölgelerde dört mevsim kar keyfi yaşatmak amacıyla bir Ar-Ge ekibi oluşturan Karaca, yaklaşık 750 bin euroluk Ar-Ge çalışmasının sonucunda Kar Ada'nın 200 metrekarelik minyatürünü tamamladı.

Sibirya kurtları kızak çekecek
Kar Ada projesi hakkında bilgi veren Hakan Karaca, tamamlandığında bin 500 metre karelik bir alana kurulması planlanan Kar Ada'da, 4 bin 500 metre yükseklikteki bir dağın doğal ortamının sağlanacağını belirtti. Karaca, "Çalışmalarımız son aşamaya yaklaştı. Projeyi hayata geçirecek yatırımcılarla görüşme sürecindeyiz. Eğlence merkezi konsepti içerisinde yer alacak Kar Ada'da insanlar kartopu oynayıp kızakla kayabilecek. Husky köpekleri ile kaymanın keyfini yaşayacak olan ziyaretçiler, penguenleri elleriyle besleyebilecek" diye konuştu.
Projeyi ilk etapta Antalya'da gerçekleştirmek istediklerini belirten Karaca, "İnsanlar Antalya'da denizden çıktıktan kısa bir süre sonra kar topu oynayabilecek. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. Kar Ada'nın büyüklüğüne göre 5 ile 20 milyon euro arasında bir maliyeti bulunduğunu ifade eden Karaca, ilk Kar Ada'yı gelecek yaz hizmete açmayı planladıklarını söyledi.


Sanayici Antalya'da kalifiye
eleman bulamamaktan şikayetçi
2008 yılında Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından Yılın Başarılı İşadamı ödülü verilen Hakan Karaca, Antalya'da sanayici olmanın zorluklarına rağmen Ar-Ge'ye ağırlık veren projelerle adlarını duyurmaya devam edeceklerini kaydetti. Karaca, "Antalya'da sanayi alanında yetişmiş kalifiye eleman bulmak oldukça güç. Bölge tamamen turizme odaklandığından işgücü potansiyeli de buna uygun olarak yapılanmış. Antalya Organize Sanayi bölgesi de yeni yeni yapılanıyor ama Ar-Ge'ye ağırlık veren projelerimizle gelecekten umutluyuz" dedi.

13 yılda sektörün öncüsü oldu
1996 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Cantek, kısa sürede soğuk hava sistemleri alanında sektörün öncü kuruluşu haline geldi. Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veren Cantek Soğutma Sistemleri, üretim için gerekli makine parkını da kendisi üretiyor. Soğuk hava depolarını dünyanın hangi ülkesinde kurmuş olursa olsun geliştirdiği TÜBİTAK ödüllü ‘Octopush' adlı sistem ile uzaktan kontrol eden ve olası hatalara anında müdahale eden Cantek, 2008 yılında 15 milyon euroluk cirosu ve 200'ü aşkın çalışanı ile İngiltere, Rusya, Dubai, Irak, Kuveyt, Yunanistan, Hollanda, İrlanda, Norveç ve Danimarka'ya soğutma sistemleri sattı.
 

Referans
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 16:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?