15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Araplar Petkim'i istiyor!

Şeyh Maktum'un şirketi Sama Dubai'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Garajı arazisi ihalesini kazanmasının ardından, bazı Arap firmalarının, haziran ayında yapılması beklenen Petkim ihalesine girmek için hazırlık yaptığı bildirildi.

Merkezi Mersin'de bulunan Türk Arap İşadamları Derneği (TURAB) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Hadra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sama Dubai'nin İETT arazisi ihalesini almasının ardından Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki diğer büyük sermaye gruplarının yatırım için yönlerini Türkiye'ye çevirdiklerini söyledi.

Arap sermayesinin Türk ekonomisine Türk Telekom'un ihalesiyle girmeye başladığını ve bu ilgilerinin her geçen yıl arttığını belirten Hadra, bunun en önemli göstergesinin de Sama Dubai'nin İETT arazisini satın alması olduğunu ifade etti.

Bazı büyük Arap sermaye gruplarının haziranda ihaleye çıkması planlanan Petkim'in ihalesine girmek için çalışmalar yaptığı yönündeki bilgiler edindiklerini anlatan Hadra, büyük Arap sermaye gruplarının ardından küçük ve orta ölçekli Arap sermeyesinin de Türkiye'ye geleceğini kaydetti.

''ARAP SERMAYESİ ÜRKÜTÜLMEMELİ''

Şu an gayrimenkul ve finans ağırlıklı Arap sermayesinin gelişinin olduğunu, ancak gelecek yıldan itibaren bu girişin sanayi şirketlerine de yansıyacağını anlatan Hadra, gelirleri her geçen yıl artan Arap sermayesinin ürkütülmemesi gerektiğini ifade etti.

Hadra, bu konuda hükümet başta olmak üzere siyasi partilerin genel başkanları ile medyaya büyük görevler düştüğünü belirtirken, şunları söyledi:

''Bu yıl iki seçimi birden yaşayacağız. Seçimler sırasında olabilecek olumsuzlukları sermaye gruplarını tedirginliğe sevk edecek şekilde büyük çapta yansıtmamalıyız. Özellikle bütün dünyanın gözünün olduğu Orta Doğu ve körfezdeki Arap sermayesini ürkütmemeli ve sempatiyle yaklaşmalıyız. Hükümetin bu konuda olumlu adımları var, iş dünyası olarak bizler de Arap sermayesi ile yakın bir ilişki içerisine girdik. Yapacağımız, olumlu çalışmalarla her yıl 3-4 milyar dolarlık Arap sermayesini Türkiye'ye çekebiliriz. Bu konuda her kesin duyarlı bir şekilde davranacağına inanıyoruz.''

Hadra, Arap sermayesinin İstanbul'un ardından Bursa İzmir, Gaziantep, Adana ve Mersin gibi kentlerde de yatırım yapmasını istediklerini ve bu yöndeki çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 12:34:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.73.144.xxx Tarih : 27.03.2007 14:55:12
Tabiki 50 sene sonra petrol kökünü cekince ve yeni dünya gelismis denisik enerji kaynaklarina ihtiyac duyunca Araplar acikta kalmamak icin ne bulurlarsa almaya calisiyorlar*** Ama avrupa, a.b.d. ve canada niye istedikleri mülklere ve arazilere durmadan hayir cevabi veriyor, belkide onun icin birden T.C. onlara cazip gelmistir ne kadar olsa fikir dostu***