22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Arçelik, ABD'ye Çin'den çıkacak

Arçelik, uluslararası pazarda büyüme stratejisini sürdürüyor. Şirket, Çin'de çamaşır makinesi üretimine başladı. 

Geçen temmuzda, 'Changzhou Casa-Shinco' şirketini 8 milyon dolara alan Arçelik, şirketin ismini BEKO Electrical Appliances Co. Ltd. olarak tescil ettirdi. 2 milyon dolarlık ek yatırımla fabrikayı yeniledi ve üretim tesisini açtı.
Çin'in ticaret merkezlerinden Şangay'a bağlı Changzhou'da bulunan fabrika, 200 bin adet/yıl kapasiteye sahip. Koç Holding, önümüzdeki yıl da fabrikayı 15 milyon dolarlık yatırımla büyütmeyi, kapasiteyi 1 milyona ulaştırmayı planlıyor.
Fabrikanın açılış törenine katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, tören öncesi yaptıkları basın toplantısında yatırımın amacını anlattılar.
Mustafa Koç, Çin'in yıllık yüzde 8-10 büyüme gösterdiğine ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğuna işaret ederek, "Böylesine büyük bir pazarda Arçelik gibi bir şirketin olmaması düşünülemezdi" dedi.
Mustafa Koç daha sonra şunları söyledi:
"Çin rekabeti bir gerçek. Dizimizi döveceğimize bununla ne şekilde mücadele ederiz, onun yollarını araştırmak lazım. Çin, çok büyük ve zor bir pazar. Burada Ford, General Motors, Siemens, Wal- Mart gibi dev şirketler uzun süre para kaybetmeye veya zararlarını konsolide etmeye hazır olup, belli bir zaman sonra para kazanmaya başlamışlar. Fakat burası göz ardı edilmeyecek bir pazar.
Burada çok şirket para kaybetti, çok şirket büyük umutlarla geldi. Hem uluslararası şirketler hem de Türk şirketleri çok büyük bir hayal kırıklığıyla geri döndüler, ama biz Çin'e çok temkinli girdik."


Kaymakam'ın teşekkürü
Wujin Bölgesi Kaymakamı Xu Weinan, toplantıda yaptığı konuşmada, Koç'a Çin Komünist Partisi (ÇKP) adına teşekkürlerini bildirdi. Kaymakamı Xu Weinan, "Küreselleşme stratejisi uygulamaya başladık ve iyi sonuçlar elde ettik" dedi.
Changzhou Belediye Başkan Yardımcısı Han Jiuyung da 500'ün üzerinde yabancı yatırımı alan bölgelerinde, dünyanın en büyük 500 şirketinden 40'ının yatırımının bulunduğunu belirtti. Jiuyung, "Bunlardan biri de Koç grubudur" dedi.
Açılışa, Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç, Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı, Çin'li yetkililer ve işadamları katıldı. Çin'in ulusal rengi kırmızı yerel kıyafetli genç kızlar görev aldı. Folklor grupları gösteri yaptı.

ÇKP adına teşekkür etti

Törene Koç Holding Başkanı Mustafa Koç (en sağda), Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye (soldan ikinci), Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir (ortada) ve Wujin Bölgesi Kaymakamı Xu Weinan (en solda), Kaymakamlık Genel Sekreteri Shen Ruiqing (sağdan ikinci) de katıldı. Kaymakam Weinan, Koç grubuna ÇKP adına teşekkür etti.

Ford'la birlikte önemli bir operasyon gündemde

Mustafa Koç, Çin'de başka yatırımları olup olmayacağına yönelik olarak, bundan 5 sene önce Çinli bir ortakla radyatör fabrikası kurduklarını, fakat bu şirketin Demirdöküm'ün satışıyla ellerinden çıktığını hatırlattı. Koç, "Bu, küçük olmasına rağmen gayet başarılı bir operasyondu. Bunun dışında önemli bir operasyonumuz devam ediyor. Otomotiv alanında ortağımız Ford ile birtakım görüşmeler sürüyor ancak şu anda somut bir şey olmadığı için fazla bir detay veremeyeceğim. Fakat tahmin ediyorum Arçelik'in bu girişimi öbür şirketlerimiz için de, grup içi ve dışında emsal teşkil edecektir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Arçelik'e teklifler var ama kendine yontuyorlar

Küresel marka olma ve bu konuda gerçekleştirilebilecek ortaklıklara ilişkin olarak da Koç, sektörde 1970'de 60-70 olan büyük oyuncu sayısının 2002'de 7-8'e düştüğünü ifade ederek, şunları dile getirdi:
"Konsolidasyon aynen devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Tabii burada Arçelik, zaman zaman - zaten oyuncular da belli - ciddi firmalardan işbirliği veya alım satım bazında teklifler alıyor. Bunları değerlendiriyoruz, şu anda elle tutulur bir şey maalesef yok. Çünkü her bize yaklaşan kendine yontmaya çalışıyor. Arçelik'in de potansiyelini çok iyi bildikleri ve kendileri için de büyük bir tehdit oluşturduğunun farkına vardıkları için, bir şekilde bunu bertaraf etmek istiyorlar. Çok önemli veya enteresan bir şey olmadıkça, bir tek görüşme bazında kalıyor."

Arçelik: Dört ülke, 11 üretim tesisi, 9 marka...

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdür Aka Gündüz Özdemir, "Beko, Arçelik'in uluslararası markasıdır. Arçelik şirketini uluslararası bir şirket yaptığımıza inanıyoruz, ama bu yetmez global bir şirket olacağız" dedi.
Arçelik'in 2010 yılı için 6 milyar euro hedef koyduğunu ifade eden Özdemir, yaklaşık 10 yıldır Çin'de satın alma ve transit ticaret yaptıklarını, 2007 sonu itibariyle burada yapılan iş hacminin 100 milyon euro düzeyinde bulunduğunu söyledi.
Özdemir, şöyle dedi:
"Aşağı yukarı 3 seneden beri, şirketin stratejik büyüme planları içinde Çin'in çok önemli bir yer işgal edeceğinin farkındayız. Bugüne kadar birkaç marka ve tesisle ilgilendik. Çeşitli bölgelerinden 13 heyetle burada, Türkiye'de görüştük. Sonunda burayı seçtik. Bu endüstrinin Çin'deki kalbi burada. Uluslararası rakiplerimiz bu bölgede. Burası Türkiye, Rusya ve Romanya'daki fabrikalarımız için önemli girdiler teşkil edecek. Bizim için büyüme bakımından da önemli. Özellikle Asya Pasifik bölgesi ile ABD'ye de buradan ürün satmak hedefiyle buradayız."
Arçelik Çin pazarında bugün itibariyle, başta Şangay ve Beijing (Pekin) olmak üzere, toplam 12 şehirde yaklaşık 90 noktada Beko markalı ürünleri ile bulunuyor. Özdemir, Çin'deki satış noktası sayısının yıl sonuna kadar 100'e çıkacağını belirtti.


Rusya, Romanya, Çin...
Arçelik, Rusya, Romanya ve Çin'dekiler dahil toplam 11 üretim tesisi, dünya genelinde 13 satış ve pazarlama şirketi, dokuz markasıyla (Arçelik, Beko, Blomberg, Elektra Bregenz, Arctic, Altus, Leisure, Flavel ve Arstil) 100'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor.
2006 cirosu 7 milyar YTL'ydi. Cirosunun yüzde 48'ini uluslararası satışlardan elde ediyor. Bağımsız araştırma kuruluşu GfK'nın, Avrupa, Rusya ve Türkiye dahil olmak üzere 27 ülkeyi kapsayan analizine göre, şirketin kendi markalarıyla bu coğrafyadaki pazar payı yüzde 10.
BEKO markası bugüne kadar 250 milyon tüketiciye ulaştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 17:56:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?