17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'Artık küstahlığı bıraktık tüketiciyi patron ilan ettik'

Bir süre önce Gebze’de yeni bir yatırımın temelini de atan dünya devi P&G’nin tepe yöneticileri, "Şirket olarak, artık çok bilmişliği bıraktık, patronumuz tüketicidir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla bir süre önce Gebze’de yeni bir yatırımın temelini atan tüketici ürünleri devi Procter and Gamble (P&G), ürettiği birçok üründe pazar lideri olmanın getirdiği "Küstah (arrogant) tavrını" artık bıraktığını açıkladı.

Yıllık cirosu 50 milyar doları aşan ve deterjandan bebek bezine, kozmetikten patates cipsine 300 markayı bünyesinde bulunduran P&G’nin CEO’su Alan G. Lafley "Geleceği şekillendirirken önümüzdeki en büyük engel, geçmişteki başarılarımızdan rehavete kapılmak olacaktır" dedi. P&G Global Pazarlama Başkanı Jim Stengel ise "Biz küstahlığı bıraktık. P&G olarak ’Biz en büyüğüz, en iyiyiz’ tavrımızın artık doğru olmadığının farkına vardık. Patronumuz tüketicidir" diye konuştu. Merkezi ABD’nin Cincinnati kentinde bulunan P&G’nin değişik ülkelerdeki şirketlerinin buluş ve yeniliklerinin tüm P&G ile paylaşıldığı "Flashpoint" toplantısında konuşan Jim Stengel, P&G marka kimliği için şirket içinde yapılan araştırmalar sonunda ortaya çıkan kritik tablonun P&G’de bu değişimin yaşanmasına yol açtığını vurguladı. Jim Stengel, "Liderliğin getirdiği ’ben bilirim’den vazgeçtik. Herkes birşeyler diyordu, demek ki bir bildikleri var diyoruz. En tehlikeli noktalardan biri ’her şeyi ben bilirim’ noktasına gelmek. Bundan artık vazgeçtik" diye konuştu.

TÜKETİCİ CUMHURİYETİ
Değişen dış şartlara bağlı olarak tüketiciye yaklaşım ve tüketicilerin beklentilerinin ülkeden ülkeye değişebildiğini söyleyen Jim Stengel, "Patronumuz tüketicidir. Biz ’Tüketici Cumhuriyeti’ne çoktan girdik. Merkezimiz tüketici" dedi. Tüketicilerin birçok değişik kanaldan günde 3 bin ayrı mesaj aldığına dikkat çeken Jim Stengel, "Müşteri, seçme gücüne sahip ve bu gücü kullanıyor" yorumunu yaptı. Tüketici Cumhuriyeti kavramının en güzel örneğinin 1985’teCoca-Cola’da yaşandığını belirten Jim Stengel, şöyle konuştu: "Yenilenen Coca-Cola’nın raflara girmesinin hemen ardından Coca-Cola’ya 40 bin telefon geldi. 40 bin tüketici aynı anda yenilenen Coca-Cola’ya ’hayır’ dedi. Coca-Cola yenileniyor diye daha önce yapılan anketlerde kimse buna karşı çıkmamıştı. Ama yeni Coca- Cola çıkınca eskisinin raflardan kaldırılmasına itiraz oldu."

DEĞİŞİM LİDERİ OLMAK
P&G’de geliştirilen fikirlerin eskiden yüzde 20’sinin dışarıdan geldiğini, şu anda bu oranın yüzde 35’lere yükseltildiğini söyleyen Lafley, "Bu oranın yüzde 50’leri aşacağına inanıyorum" dedi. Yeni ürünlerle ilgili kararları yerel organizasyonların liderlerine bıraktıklarını ve onlara merkezden destek verdiklerini söyleyen Alan Lafley, şöyle konuştu: "Gözümüzü dışarı açıp faydalı bilgileri, başkalarından da alabiliriz. Alçak gönüllülüğü bulmak için ürünlerimizden memnun olmayan bir tüketiciyle bir 15 dakika geçirmemiz yeterli. Tüketicinin patronumuz olduğuna inanıyorum. Tüketici Cumhuriyeti’nde tüketicinin seçme hakkı ve seçme gücü var. Şirketin kazanmadaki ilk stratejisi buna odaklanmak olmalı. Değişim önümüzdeki yıllarda artık daha hızlı ve daha kompleks olacak. Önümüzde üç seçeneğimiz var. Direnmek, adapte olmak ya da önde olup değişime liderlik yapmak. Buluşlar bizde varsa tamam deyip, içerdekilerle yetinmeyeceğiz. Dışarıdan gelecek yeni buluşlara da açığız." 1999 -2000 yılında yeni bütün ürünleri aynı anda piyasaya sunan P&G, yeniden yapılanmayı da aynı döneme denk getirince pazarda sorun yaşamış ve borsada hisseleri değer kaybetmişti. Bunun üzerine şirket içinde yaptırdığı araştırma ise P&G’nin "Çalışanların, liderliğin verdiği güvenle her şeyi bilirim noktasına gelmesinin şirketi tehlikeli bir noktaya çektiğini" ortaya koymuştu.

HAYRİ ÇETİNKAYA

ankara-sabah
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 09:28:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?