28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Artık tavuk eti yemiyoruz

Ekim'de patlayan ilk kuş gribi krizinin ardından yarıya inen tüketim, son olayların ardından dibe vurdu. 200 bin kişiye istihdamn sağlayan sektördeki talep düşüşü yüzde 85'e ulaştı

Manyas'ta çıkan kuş gribinden sonra 3 ayda 200 milyon YTL zarar eden tavukçuları şimdi daha ağır bir kriz bekliyor. Çünkü kuş gribi öncesinde günde 2 milyon tavuk tüketilirken bu rakam Ağrı'daki son ölüm vakalarının ardından 300 bine kadar indi. Yıllık büyüklüğü 2.5 milyar dolara yaklaşan ve 200 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak iş sağlayan sektördeki satışların bayramdan sonra daha da düşmesinden korkuluyor.

Krizin daha da derinleşmesinden endişelenen tavuk üreticileri çıkış yollarını bulmak için Ankara'da toplantı üzerine toplantı yapıyor. Sektördeki üretimin yüzde 90'mı yapan 19 firmanın oluşturduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu tüketimin yeniden canlanması için halkın daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini savunuyor. Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan sorularımızı yanıtladı:

Bu grip vakalarından önce Türkiye'de tavuk üretimi ve tüketimi ne kadardı?
Tavuk ve hindi üretimi 2005 yılı itibarıyla yılda l milyar 20 milyon kiloydu. Ayrıca 9.8 milyar yumurta üretildi. Günde 2 milyon adet, yani 3 milyon 400 bin kilo piliç tüketiliyordu.

Manyas'taki kuş gribinin görülmesiyle tavukçuluk sektörü ne kadar zarar etti?
Manyas'ta kuş gribinin sektöre zararı 200 milyon YTL'ydi. Yani 31 Aralık'a kadarki 3 aylık süreçte satışlar yüzde 50 düştü. Üretim yüzde 30 daraldı.

Şimdi zarar ne kadardır?
Ağrı'da kuş gribi çıktıktan sonraki 5 günde satışlar yüzde 70 düşmüştü. 9 günlük bayram tatili nedeniyle kesim de yok satış da, alan da soran da yok.

Şu anda bunun zararının ne olduğunu bilmiyoruz, kafamıza taş düştü duruyoruz.

Üç kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle insanlar büyük panik içinde, herkes korkuyor, o yüzden tavuk yiyen yok. Bayramdan sonra zararın daha büyük olacağım tahmin ediyoruz.

Kaç kişi geçimini bu işten sağlıyor?
Takriben 200 bin kişinin ekmeğini bu işten kazandığını düşünüyoruz.

Bizde sektörün direkt çalışanları, fason üreticilik yapanlar ve tavuğun yediği mısırı yemi üreten, taşıyan insanlar var. 4 milyon ton mısır üretiliyor en fazla yüzde 20'sini nişasta, kalanım ise tavukçular kullanır. Sektörün kesimhanelerinde 20 bin kişi çalışıyor. Yan hizmetleri düşündüğünüzde minimum 200 bin kişi geçimini sağlıyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 10:21:42
Güncelleme :12 Ocak 2006 Perşembe 13:27:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?