22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Asgari ücrete ek zam talebi

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, asgari ücrete yılın ilk 6 ayı için yapılan yüzde 6'lık zammın temel harcama kalemleri karşısında eridiği savunularak, "Asgari ücret zammı açlık ve yoksulluk sınırı göz önüne alınarak revize edilmelidir" denildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi'nin Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi, madde fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim Anketi sonuçları üzerinden yapıldığı bildirilen "gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon" araştırmasında, son 3 ayda özellikle gıda fiyatlarındaki artışın, dar gelirlilerin enflasyonunu tetiklediği görüşü savunuldu.

Geçen yılın Mart ayından bu yana enflasyonun en yoksul yüzde 20'lik dilim için yüzde 11,70 düzeyinde gerçekleştiği öne sürülen araştırmada, en zengin yüzde 20'lik kesim için bu oranın yüzde 10,29 olarak gerçekleştiği ileri sürüldü.

Araştırmada, kira, ekmek, ısınma ve ulaşım fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan "Temel Harcama İndeksinin" ise yıllık yüzde 18,54 düzeyinde gerçekleştiği görüşü savunuldu.

Asgari ücret zammının mevcut durum göz önüne alınarak revize edilmesi gerektiği savunulan değerlendirmede, şöyle denildi:

"Açıklanan enflasyon oranları, pazardaki gerçekliği yansıtmamaktadır. Yıllık kira artışlarının yüzde 20'ler düzeyinde olduğu koşullarda, açıklanan yüzde 10 sınırlarındaki enflasyon ancak hükümetin hedefleri için rahatlatıcıdır."



aa
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 11:51:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?