22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Asırlık Şenocak Brezilyalı oluyor

100 yıllık Şenocak Brezilyalı’ya gidiyor...


İzmir'in köklü ailelerinden Şenocak da yabancılarla el sıkıştı. Aile, yüzyıllık şirketini, Brezilyalı Metalfrio Solutions'a satıyor...


YaklaşIk 100 yıl önce İzmir'de kurulan Türkiye'nin sayılı firmalarından Şenocak Holding, Brezilyalı Metalfrio Solutions'a satılıyor. Holdingin yüzde 71'inin satışını öngören niyet mektubu önceki gün imzalandı.

Borsada işlem gören Klimasan'ın yüzde 61'ine, Şenocak Soğutma Sistemleri'nin yüzde 44.46'sına, Şenocak-Marmara Soğutma'nın da yüzde 66'sına sahip olan Şenocak Holding'in Rusya ve Ukrayna'da da iştirakleri bulunuyor. Şenocak Holding, daha önce Klimasan'ın satışı konusunda İtalyan Mondial Group ile görüşmüş ancak anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

Şenocak, 1915 yılında küçük bir ticarethane olarak Alim Şenocak tarafından kuruldu. 1940'lı yıllarda Sabahattin ve İsmet Şenocak baba mesleğini devralıp şirketi geliştirdi. 1950'li yıllara gelindiğinde, küçük bir atölyede üretime başlandı ve Şenocak, Türkiye'deki o güne dek üretilen ilk ticari buzdolabının markası haline geldi.

1969 yılında Şenocak Ailesi Klimasan adı altında yeniden yapılanarak ticari tip soğutucu ve dondurucu üretimine İzmir Balçova tesisinde başlandı. 1990'lı yıllarda Şenocak şirket merkezini ticaretin kalbi sayılan İstanbul'a taşıma kararı aldı. Günümüzde Şenocak ticari soğutucu, klima ve soğutucu yedek parça konularında Türkiye'nin lider kuruluşları arasında bulunuyor.

İç pazarda Şenocak, yurtdışında ise Klimasan markasıyla satış yapan Klimasan, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde 16 bin metrekarelik kapalı üretim sahası ve 11 bin metrekarelik deposu ile faaliyet gösteriyor. Klimasan, Coca Cola, Pepsi Cola, Efes, Tuborg, Danone, Heineken, Interbrew Brau Union, Sütaş, Pınar, Erikli, Sansu, Ülker gibi firmaların tedarikçisi konumunda.

Ticari buzdolabı konusunda öncü

Holding şirketleri: Klimasan, Şenocak Soğutma Sistemleri, Şenocak-Marmara Soğutma

Markalar: Şenocak, Mitsui, Framec

Üretimden satışlar: 99.4 milyon YTL

İSO 500 içindeki yeri: 418

Üretim tesisleri: 16 bin metrekare

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 13:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?