20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

ATAK, Roketsan'la vuracak

ATAK savaş helikopterlerinin füze sistemleri üretimini üstlenen Roketsan'da ilk etap çalışmaları tamamlandı.

Türk savunma sanayinin son yıllardaki en büyük ortak üretim projeleri arasında yer alan ATAK savaş helikopterlerinin füze sistemleri üretimini üstlenen Roketsan'da ilk etap çalışmaları tamamlandı. 

29 Eylül 2005 tarihinde imzalanan UMTAS Projesi Dönem-1 (Tasarım Dönemi) Sözleşmesi kapsamında sistemin ürün geliştirme safhasını oluşturan ikinci etap çalışmaların ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ROKETSAN arasında 31 Temmuz'da imzalanan ayrı bir sözleşme kapsamında yürütüldüğü öğrenildi. Proje ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin uzun vadeli ihtiyacı için üretimi planlanan T129 taktik-taarruz helikopterlerinin uzun menzilli güdümlü tanksavar füzesi ihtiyacı Roketsan tesislerinde tamamen yerli imkanlarla üretilmiş olacak.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 2005 yılında başlatılan ve ROKETSAN;ın ana yüklenici olarak görev aldığı bu proje ile Türkiye, ilk yerli tasarım tanksavar füze üretimini de böylece gerçekleştirmiş olacak. Programa göre, uzun menzilli tanksavar füzelerinin Roketsan tesislerinde, T129 taarruz helikopterleri ile eş zamanlı olarak hizmete girmesi hedefleniyor.

ATAK ÜRETİMİ PROGRAMI

ATAK programı çerçevesinde TUSAŞ ana yüklenici, Aselsan ve AgustaWestland firmaları da TUSAŞ'ın alt yüklenicileri olarak görev yapacaklar. TUSAŞ Ana yüklenici olarak T129 atak helikopterinin Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde performansından sorumlu olacak ve T129 ATAK helikopterleri, Akıncı-Ankara'da yerleşik TUSAŞ tesislerinde üretilecek. Helikopterlerin görev bilgisayarı ile nişangah, seyrüsefer, haberleşme ve elektronik harp sistemleri Türk Savunma sanayisinin öncü kuruluşları arasında yer alan Aselsan tarafından geliştirilecek. T120 ATAK Helikopterinin yüksek performanslı yeni motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi ise AgusaWestland firması tarafından entegre edilecek.

İLK ÜRETİM 5 YIL SONRA

ATAK programının toplam proje süresi, sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 114 ay olup, bu süre içerisinde 60'ncı ayda ilk T1290 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleştirilecek. TUSAŞ, T120 helikopterinin fikri mülkiyetine ortak olmanın yanı sıra, tüm dünya ülkelerine yapılacak olan satışlarda aynı iş payına ve dünya ülkelerinde doğrudan satış ve pazarlama hakkına da sahip olacak.

AA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 18:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?