26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Atık yağla elektrik üretecek

Çevre adına toplayamadığı atık yağı para ile alacak

Tüm çabalarına rağmen yeterince biodizel toplayamadıklarını belirten Ezici Biodizel'in sahibi Mustafa Ezici, 'Kimse bu işi hayrına yapmak istemiyor. Artık gelir karşılığı bir sistemle atık yağ toplayacağız' dedi.

Çevreye büyük zarar veren atık yağları toplayarak elektrik enerjisine dönüştürmek amacıyla 10 milyon TL'lik yatırım yaparak Ezici Biodizel'i kuran Mustafa Ezici, bir türlü toplayamadığı yağları artık para karşılığında alacak.

Atık bitkisel yağların toplanması konusunda Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) ile yapılan işbirliğiyle ilgili dün düzenlenen toplantıda konuşan Ezici, Türkiye'de 1 milyon 650 bin ton civarında bitkisel yağ üretimi yapıldığını, bunun 350 bin tonunun atık yağ olarak toplanabileceğini belirtti. 1 litre bitkisel atık yağın, yaklaşık bir milyon litre suyu kirlettiğinin ve evsel atık kaynaklı su kirliliğinin yüzde 25'inin kullanılmış bitkisel yağların lavabolardan dökülmesiyle meydana geldiğinin altını çizen Ezici, ancak 2008'de Türkiye çapında sadece 6 bin 500 ton atık bitkisel yağ toplanabildiğini söyledi. Ezici, "2005 yılında ise bu rakam bin 858 tondu. Ancak artış büyük gibi görünse de 350 bin tonluk atık yağ olduğu düşünüldüğünde durumun vahameti ortaya çıkıyor" dedi.

Atık yağları toplamak amacıyla 10 milyon TL'lik yatırım yaptığını, bu yağları saklayacak bidonlar yaptırarak, kuruluşlara ve evlere dağıtmak üzere çalışmalara başladığını anlatan Ezici, "Ancak tüm çabalarımıza rağmen yeterli miktarda atık yağ toplanamıyor. Çünkü kimse bu işi hayrına yapmak istemiyor. Bu nedenle atık yağ toplama işini artık gelir karşılığı bir sistemle yapacağız" diye konuştu.

500 bin kişiye mikro gelir hedefi
Yeni projesinden umutlu olan Ezici, AK Parti milletvekili Dr. Soner Aksoy tarafından hazırlanan "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin" TBMM'den geçmesi halinde 500 bin kişiye mikro gelir sağlayacaklarını söyledi. Kanun teklifi, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik için alım garantilerini düzenliyor. Ezici, "Eğer devlet atık bitkisel yağdan üreteceğim elektrik enerjisini 10 yıl süreyle alma garantisi verirse ben de bunun karşılığında atık yağ toplamak için kurduğum sistemimi büyütürüm. En az bin kişiye direkt iş veririm. 500 bin kişiye de gelir yaratırım" dedi. Ezici, devletin bu tip bir yatırıma destek vermemesi halinde, toplanan 6 bin tonluk atık yağı da toplayan kimsenin kalmayacağını ve Türkiye'nin hem ciddi bir gelirden olacağını hem de çevrenin kirleneceğini söyledi.

Para puan sistemini kuracak
Ezici'nin geliştirdiği yeni sisteme göre, atık bitkisel yağlar apartmanlar, siteler, restoranlar veya evler için ayrı ayrı hazırlanan depozitolu bidonlarda biriktirilebilecek. Yağlar 444 28 45 Alo Atık Hattı aracılığıyla toplanacak. Toplanan yağ periyodik olarak hesaplanacak ve para ödemesi yapılacak. Şu anda bir bankayla görüştüklerini anlatan Ezici, "Bu bankaya ön ödeme yapacağız. Banka bir manyetik kart basarak bunu yağ toplayıcısına verecek. Biz bankaya olur verdiğimiz anda ödeme yapılacak. Bankanın kendisi de para puan verecek. Bu kart bankanın anlaşacağı tüm marketlerde geçecek ve alışveriş yapılabilecek. Toplayıcılarımız bu yolla her 50 kiloluk atık yağ için 30 TL'lik gıda alışverişi yapabilecek" dedi.


 

Referans
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 05:42:01
Güncelleme :13 Mart 2009 Cuma 00:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?