30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

AVM kiracıları isyanda

Perakendeciler, AVM yatırımcılarını ziyaret ederek “Cirodan belli bir payı kira olarak ödeyelim” teklifi götürmeye başladı. Metrekare başına aylık 75-150 dolar kira almakta ısrar eden AVM’lere karşı öfke ise her geçen gün büyüyor

İşlerdeki durgunluğa, küresel krizin yarattığı olumsuz hava eklenince ciroları düşen ve girdikleri alışveriş merkezlerinde kiralarını bile ödeyemez hale gelen perakende sektörü sorunu aşabilmek tek tek AVM’leri geziyor ve ’ciro üzerinden kira’ sistemini kabul ettirmek için masaya oturuyor.

Sektör, çatı dernekleri Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Tescilli Markalar Derneği (TMD) kanalıyla Türkiye çapındaki 190 AVM’yi dolaşmaya başladı. Bugüne kadar başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki 60’a yakın AVM’yle görüşme yapılırken sektör yılbaşına kadar 190 AVM’yle temasa geçmeyi ve ’ciro üzerinden kira’ sistemini tüm AVM’lerde oturtmayı hedefliyor. Kriz ortamında perakendecinin yanında yer almayan AVM’lere karşı duyulan öfke ise her geçen gün artıyor. Ankara’daki Antares Alışveriş Merkezi ile başlayan protesto eylemleri yine Ankara’da bulunan Atakule ve Trabzon’daki Forum Trabzon Alışveriş Merkezi ile devam etti.

Bugüne kadar yapılan görüşmelerde bazı AVM’ler kuru sabitleme teklifinde bulundu. Bazı AVM’ler ise Ocak ayına kadar geçici bir süre kiralarda belli oranda indirimi kabul etti. Ancak perakendeciler sorunun çözümü için ne kur sabitlemesinin ne de belli bir süre kiralarda indirimin yeterli olmayacağı görüşünü savunuyor. Perakendeciler durumun vehametini AVM yönetim ve yatırımcısına anlatabilmek için kepenk kapama eylemlerini de gündemine almış vaziyette.

Her AVM’ye girmeyiz


Önceki gün Forum Trabzon’da kepenkler inerken, dün de Atakule’de mağazalar uyarı amacıyla kapılarını iki saatliğine kapattı. BMD Başkanı Ekrem Akyiğit, bugüne kadar alışveriş merkezlerine girme konusunda yarışan sektörün bundan sonra rekabet koşullarına uygun olursa yeni alışveriş merkezlerine gireceğini belirterek, ”Eskisi gibi her AVM’de olma çabasında değiliz“ diyerek yeni dönemdeki AVM politikalarını özetledi. Ciro üzerinden kira ödenmesi konusunda sektörün ısrarcı olduğunu aktaran Akiyiğit, bu sayede sektör ne kadar kazanırsa AVM’nin kazancının da artacağını vurguladı.

Esse Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali ise AVM’lerle ilgili hareket planlarında Anadolu’yla İstanbul’u ayırdıklarını çünkü İstanbul’da çözümün daha hızlı olması gerektiğini ifade etti.

Bugüne kadar 60’a yakın AVM’nin yönetimi ve yatırımcısıyla biraraya geldiklerini anlatan Şeftali, bu sürecin devam edeceğini ve bir şekilde ’ciro üzerinden kira’ konusunda uzlaşılacağına inandığını ifade etti.

Kira indirimleri 1-2 ayla sınırlı


Ankara Acity 20

Ankara Antares 50

Ankara Panora 25

Bursa Korupark 25 (Kasım-Aralık)

Denizli Forum 20

Denizli Teraspark 35

Mersin Forum 35

İstanbul Metroport 25

İstanbul Town Center 40 (Aralık)

Kayseri Saray Oran açıklanmadı

Samsun Forum Oran açıklanmadı

Döviz kurunu sabitleyenler:

AVM Kur

Ankara Cepa 1.25 $

Bursa Korupark 1.80 euro

İstanbul Carousel 1.25 $

İstanbul Tepe Nautilus 1.40 $

İstanbul Kale Outlet Center 1.25 $

Tanıtım desteği de var

Cİro üzerinden kira teklifine direnen alışveriş merkezleri, krizi perakendecinin bir fırsata dönüştürme niyetinde olduğuna inanıyor. Bu arada İstanbul City’s ve İstinyePark gibi AVM’ler de kiracılarına belli oranlarda kriz dönemini atlatmak için pazarlama ve tanıtım desteği veriyor.

Hayatpark ‘outlet’e döndü

İstanbul Güneşli’de bu yılın Şubat ayında alışveriş merkezi olarak açılan Hayatpark, Outlet AVM olarak yoluna devam etme kararı aldı. Ataköy’de bulunan Airport da Airport Outlet Alışveriş Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Güngören’deki Kale AVM’nin de adı Kale Outlet Center oldu.

Vatan
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?