30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Avrupa LCD TV liginde ikinciyiz'

Tüplü televizyona talebin azalmasıyla Avrupa pazarında sorun yaşayan Türk televizyon üreticileri kısa sürede LCD TV’de de pazarın söz sahibi oldu. Vestel Pazarlama, Vestel CIS ve Ortadoğu Bölgesi Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, geçen yıl Vestel’in 3.2 milyon adetlik ihracatla LCD televizyon satışlarında Avrupa’da ikinci olduğunu söyledi.

TÜPLÜ televizyonda Avrupa’da söz sahibi olan Türk televizyon üreticileri, likit kristal ekran (LCD) televizyonda da Avrupa’da söz sahibi olmaya başladı. Zorlu Grubu bünyesindeki elektronik şirketi Vestel, geçen yılın ilk altı ayındaki zararını ikinci altı ayda kára çevirirken, Avrupa’da da LCD televizyonlarda ikinci satıcı konumuna geldi. Avrupa’da 100’e yakın markaya üretim yapan Vestel, 3 milyon 200 bin adet LCD televizyon ihracatı yapıyor.

3 MİLYON 200 BİN İHRACAT: ’Dünyada ve Türkiye’de Elektronik Sektörü ve Vestel’in Sektördeki Konumu’ konulu toplantıda konuşan Vestel Pazarlama, Vestel CIS ve Ortadoğu Bölgesi Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, Vestel’in geçen yıl LCD televizyon satışlarında Avrupa’da ikinci olduğunu açıkladı. İç pazarda da LCD’de yılı yüzde 41’le pazar lideri olarak kapatacaklarını belirten Hatay, "3 milyon 200 bin adet LCD televizyon ihraç ettik. Avrupa’da en büyük ikinci LCD satıcısı durumundayız. Avrupa’da kazandığımız birçok ödül var" dedi. Avrupa’da LCD televizyon pazarında paylarının yüzde 12 olduğunu vurgulayan Hatay, tüplü televizyonda Avrupa’da söz sahibi olan Türk şirketlerinin LCD’de de söz sahibi olmaya devam edeceğini kaydetti.

3.7 MİLYAR DOLAR CİRO: Vestel’in finansal sonuçlarına da değinen Hatay, ilk altı aydaki zararı kapatıp ikinci altı ayda küçük bir kar açıklayacaklarını bildirerek, "Elektronik sektöründe yılın ilk altı ayına göre, ikinci altı ay hep yüksektir. Elektronik, kış sezonunda hediye dönemlerinde satışı artan bir ürün" diye konuştu. Tüplü televizyondan (CRT), LCD televizyona geçen sektör için 2006-2007 yılının yapılanma yılı olduğunu aktaran Hatay, 2007 yılında 3.7 milyar dolar ciro beklediklerini ve bunun 2.6 milyar dolarının ihracat olacağı bilgisini verdi. Hatay, 2008 ciro hedeflerini ise 4 milyar dolar olarak bildirdi.

İHRACATIN YÜZDE 90’I AVRUPA’YA: Levent Hatay, 2008’deki ihracat hedeflerini 3 milyar dolar, iç pazar hedeflerini de 1 milyar dolar olarak verdi. Şirketin, 3 milyar dolarlık ihracat hedefinin 650 milyon doları beyaz eşyadan oluşacak. Levent Hatay, Avrupa’ya Türk üreticilerin ihraç ettiği LCD televizyonların yüzde 70’ini Vestel’in, yüzde 30’unu ise diğer markaların yaptığına dikkat çekerek, 3.2 milyon adetlik ihracatlarının yüzde 90’ını Avrupa’ya gerçekleştirdiklerini kaydetti.

TÜRKİYE’DE PAYIMIZ YÜZDE 41: Türkiye’de de LCD TV’de pazar lideri olduklarını ifade eden Hatay, Vestel’in televizyon üretimindeki payının yüzde 33’e ulaştığını aktardı. Hatay, Türkiye’de yüzde 41’lik pazar payları bulunduğun işaret ederek, "Vestel’in 2007 toplam LCD ihracatındaki payı yüzde 73. Vestel’in 2007 toplma TV ihracatındaki payı ise yüzde 72" bilgisini verdi.

Dünyada televizyonların yüzde 46’sı hálá tüplü

TÜPLÜ Televizyon üretiminden ne zaman çıkacakları yönündeki soruyu da yanıtlayan Levent Hatay, "Tüplü televizyon kullanımı Avrupa’da yüzde 15’lere indi. Türkiye’de ise kullanımı hálá yaygın. Flat tüplü televizyon hálá ciddi satıyor. Bu gelir seviyesiyle ilgili. Dünyada 200 milyon adet televizyon satışının yüzde 46’sı hálá tüplü" dedi.

Devlet sektörü teşvik etmeli

LEVENT Hatay, panel üreticileriyle Türkiye’de yatırım yapıp yapmayacakları yönündeki soruya da, "Bu da bir olasılık, bir alternatif. Ama Vestel’in gücü panel üretimine bağlı değil" yanıtını verdi. Devletin sektörü teşvik etmesinin şart olduğunu da ifade eden Hatay, televizyonda yüzde 40 vergi yükü olduğunu söyledi.

Panel fabrikası iyi olur yokluğu da sorun yaratmaz

FİNANSAL sorunlar yaşayan Profilo Telra’nın üç büyük üreticinin ortak strateji belirleyerek, Vestel’de ortak üretim yapabileceklerini söylediğinin hatırlatılması üzerine Levent Hatay, "Önce Türkiye’ye faydalı olmamız lazım. Üretilen ürünün ömrü bittiğinde geri dönüştürülmesiyle ilgili mevzuatlar var. Rekabet Kanunu’na aykırı olmadan bu konuda beraber yatırım yapılabilir. LCD cam üretimini beraber yapabilir miyiz diye sorulacak olursa. Cam panel üretimi için 3-3.5 milyar dolar arasında yatırım gerekiyor. Bu yatırımının bir de üç yılda bir tekrarlanması lazım. Türkiye’de LCD panel fabrikası olsa iyi olur, olmasa da sorun yaratmaz" diye konuştu.

Vestel Kazakistan’da üretim bantı kuracak

RUSYA dışında Kazakistan’da da üretim projeleri olduğunu aktaran Levent Hatay, Kazakistan’da bu yıl içinde o pazara yönelik bir üretim hattı kuracakların açıkladı. Hatay, CIS olarak adlandırılan, Gürcistan, Ukrayan, İran gibi ülkelerde kendi markalarıyla ürün satma politikaları olduğunu hatırlattı. Kurlarla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Hatay, "2008 bütçemizde doları 1.25 YTL olarak öngördük. Ama bunu finansal enstrümanlarla koruyoruz. YTL çok değerli, üretim yapan firma olarak ciddi artış görüyoruz" dedi.

Avrupa’daki satışların yüzde 85’i LCD olacak

DÜNYA televizyon sektörü hızla tüplüden, LCD’ye dönüşüyor. Vestel Pazarlama, Vestel CIS ve Ortadoğu Bölgesi Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, dünyada 200 milyon, Türkiye’de ise 41 milyon adet televizyon satıldığına işaret ederek, pazarın giderek LCD’ye döndüğünü kaydetti. Hatay, Avrupa’da da bu yıl televizyonların satışlarının yüzde 85’inin LCD olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2008 Çarşamba 16:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?