30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Avrupa nefes aldı

Avrupa kurtarma paketleriyle birlikte 10 ülkenin aldığı önlemlerin tutarı 3.5 trilyon $'ı aştı. Dipten dönüldüğüne inanan borsacılar Londra'da % 8.3 prim yaptırdı. Dow ise yüzde 11.1 ile tarihinin en büyük çıkışını yaşattı..

Önce ABD 850 milyar dolarlık kurtarma paketi açıkladı ancak plan dünya borsalarındaki ateşi söndürmeye yetmedi. İngiltere 300 milyar sterlinlik bir plan hazırladı bu da derde derman olmadı. Umutları artıran gelişmeler ise geçen hafta sonu yaşandı. ABD'de, gelişmiş 7 (G-7), ardından dünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G-20) yetkilileri bir araya gelerek ortak hareket mesajı verdi. Fransa'da ise Euro kullanan 15 ülkenin liderleri ise 'Banka batışına izin yok ve herkes kendi paketini açıklayacak' dedi. Bu açıklamanın ardından Avrupa'dan art arda paket haberleri geldi. Yapılan hesaplamalara göre 10 ülkenin açıkladığı paketlerin miktarı 3.5 trilyon doları aştı. Planların tutup tutmayacağını zaman gösterecek ancak haftanın ilk işlem günü borsalar coştu. ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 11.08'lik bir artışla tarihinin en büyük yükselişine imza attı. Geçen hafta 2 bin 400 puan kaybeden Dow dünkü 939 puanlık yükselişiyle geçen haftaki yükselişin yarıya yakınını geri almış oldu. İngiltere ise yüzde 8.3'lük yükselişle tarihinin en iyi ikinci yükselişini yaptı. Birçok borsada yükselişler yüzde 10'u aştı. Birçok borsacı, krizin dip noktasından dönüldüğünü düşünüyor ve bu düşünceyi satın alıyor. Bu düşünceyi IMF Başkanı Dominique Strauss- Kahn da paylaşıyor. Kahn, dün krizin tepe noktasının geride kalmış olabileceği yorumunu yaptı.

PİYASALAR OLUMLU TEPKİ VERDİ

Bu arada yürürlüğe konan kurtarma paketlerinin en büyüğü krizin merkezi ABD'den geldi. ABD, Merkez Bankası programları hariç olmak üzere 700 milyar dolarlık plan açıkladı. Fed de 900 milyar dolara kadar piyasaya likidite sunacağını açıkladı. İngiltere, 400 milyar sterlin (691 milyar dolar), Almanya 500 milyar Euro, Fransa 360 milyar Euro, İrlanda 400 milyar Euro, Norveç 350 milyar kron (57.4 milyar dolar), Portekiz 20 milyar Euro, Rusya toplam değeri 86 milyar dolar olan iki önlem paketi hazırladı. İspanya mali sektörü yardım amacıyla 30 milyar Euro'luk fon kuracağını ve banka kredileri için 100 milyar Euro garanti edeceğini açıkladı. Öte yandan AB liderlerinin katılacağı yarınki zirvede, ülkelerin bankalarının istikrarı için ne kadar para verebilecekleri konusunda çalışacak. Bu hafta AB, bankaların daha esnek yollarla, kredi darlığı nedeniyle piyasaları işlemeyen finansal ürünlerin değerlendirmelerine imkân veren bazı adımlar atacak. Değişiklik ay sonu itibariyle yürürlüğe girecek.

Finansal kriz Almanya'ya ikinci Berlin Duvarı'nı yıktırdı!

Kurtarma paketi Almanya'ya neredeyse ikinci bir Berlin Duvarı kadar maliyet getirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya hükümetinin bankacılık sektörü için hazırlanan 500 milyar Euro'luk kurtarma paketini onayladığını açıkladı. 9 Kasım 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin maliyeti 2007 yılına kadar 750 milyar Euro'yu bulmuştu. Paketin 400 milyar Euro'luk kısmının bankalar için garantilerden, 80 milyar Euro'luk kısmının bankaların sermayelendirilmesinden, 20 milyar Euro'- luk kısmının da garantilerin desteklenmesinden oluştuğu belirtildi. Merkel, ayrıca finans sisteminin gözetiminde IMF'nin rolünün güçlendirilmesi gerektiğini de ifade etti.

Anayasanın ilk temel taşını koyduk

Sermaye desteği isteyen bankaların hükümetin koyduğu kurallara uyması gerektiğini vurgulayan Almanya Başbakanı Angela Merkel "Bugün yeni finansal piyasa anayasasının ilk temel taşını koyduk" dedi.

Dünya borsaları rahat bir nefes aldı

Avrupa, ABD ve Japonya merkez bankalarının düzenleyeceği dolar ihaleleri ve bankacılık sisteminden hisse satın alma kararları global piyasaları rahatlattı. Asya borsaları yükseldi. Japonya borsası dün tatil nedeniyle kapalıydı. İngiltere Londra Borsası FTSE 100 endeksi yüzde 8.3, Almanya'da Dax yüzde 11.4, Fransa'da CAC 40 yüzde 11.2 değer kazandı. Bu yükselişler tarihe geçti. Asya ve diğer uzakdoğu borsalarında da yüzde 10'lara ulaştı. Japonya borsasının kapalı olduğu pazartesi gününü Hong Kong'da Hang Send yüzde 10.5 değer kazandı. Rusya ise kaybını sürdürdü.

Kriz günlüğü
İngiltere 3 bankaya 37 milyar akıtacak
İngiltere Hükümeti, 37 milyar sterlin tutarında bir sermaye yatırımı yardımıyla Royal Bank of Scotland ile birleşme aşamasındaki HBOS ve Lloyds bankalarına bu birleşmeyi başarıyla tamamlamaları halinde destek olacağını açıkladı. Hükümetin destek kararının ardından Lloyds 5.5 ve HBOS 11.5 milyar sterlin sermaye artırım kararı aldı. Barclays de 6.5 milyar sterlin sermaye artırım kararı aldı.

Petrol en fazla 50 dolara inebilir

ABD'li banka Goldman Sachs, küresel finansal kriz devam ederse ham petrol fiyatlarının daha fazla düşebileceğini, ancak bu düşüşün en fazla petrol sanayinin ortalama operasyonel maliyeti olan varil başına 50 dolara kadar olabileceğini kaydetti. Goldman Sachs, 4. çeyrekte ham petrol fiyatlarının ortalama 75 dolar, yılın sonunda ise 70 dolar olmasını beklediklerini bildirdi.

Fransa 360 milyon Euro'luk paket açtı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bankalara sunulacak destek planı çerçevesinde hükümetin bankaların verdiği borçlara 320 milyar Euro garanti getireceğini açıkladı. Sarkozy, bu amaçla devletin bir şirket kuracağını açıkladı. Bankaların yeniden sermayelendirilmesi için ikinci bir kamu şirketi oluşturulacağını da belirten Fransa Cumhurbaşkanı, bu şirkete 40 milyar Euro verileceğini kaydetti.

Junker: Bu hediye paketi değil

Eurogroup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Paris zirvesinden çıkan eylem planının bankalar için hediye paketi olmadığını kaydetti. Juncker, "Plan, bankalara hediye paketi vermek için değil, onların batmasını engellemek için hazırlandı. Bu plan, tüketici, yatırımcı mantıklı biçimde çalışmaya devam etsin diye alındı" dedi.

Macaristan IMF'nin kapısını çaldı


IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, AB ve Macaristan ile muhtemel teknik ve finansal yardım konusunda yakın diyalog halinde olduklarını belirtti. Strauss-Kahn, "Macaristan'ın son yıllardaki finansal politikasının daha iyi olmasına rağmen" ortaya çıktığını belirtti. Macaristan başbakanı dün IMF'nin teklifinin son çare olarak kullanılacağını belirtmişti.

Londra'da 62 bin kişi işsiz kalabilir

İngiliz ekonomik danışmanlık kurumu Ekonomi ve İş Dünyası Araştırma Merkezi'nin (CEBR) raporuna göre, kredi piyasalarındaki sıkışıklık sebebiyle 2008 ve 2009 yıllarında Londra'da 62 bin kişinin işini kaybedebileceğini ve şehirde son 10 yılda yaratılan istihdamın ortadan kalkacağını belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 16:02:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?