18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Avrupa yolunda en büyük sorun tarımda


Avrupa yolunda en büyük sorun tarımda

Müzakere sürecinde turizm ve gayrimenkul en sorunsuz alanlar. Ancak rekabetçi ürün geliştiremeyen tarım sektörünü sancılı bir süreç bekliyor.

Türkiye-AB tam üyelik müzakerelerinin başlaması, bu süreçte hangi sektörü nelerin beklediği sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. AB'nin Türkiye'nin gündemine oturduğu son yıllarda tüm gelecek stratejilerini AB'ye uyum süreci ile paralellik gösterecek şekilde oluşturmaya çalışan sektörlerin hangisi bu konuda başarılı oldu? Müzakere sürecinde en çok zorlanacak sektör hangisi? Kim bu zorlu dönemi yüzünün akıyla atlatacak? Turizm, gayrimenkul ve tarım sektörünün temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde tarım, yüksek kayıtdışılık, verimsizlik, rekabetçi ürün geliştirilememesi gibi nedenlerle 'en sorunlu' sektörlerin başında geldi. Tarımda bakandan sivil toplum örgütlerine kadar hemen her kesim, "Bizi yorucu ve zahmetli bir dönem bekliyor" görüşünde birleşti. Turizm ise "Biz zaten AB'li olduk, sıra Türkiye'de" diyerek iyimser göstergeler ortaya koydu. Ancak müzakereler sürecinde çevre, güvenlik, sosyal haklar konusunda AB'nin istekleri başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere özel sektörü oldukça zorlayacağına hemen hemen herkes katılıyor.

Biz zaten AB'ye girmiştik, sizi bekliyoruz!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFE) Başkanı Ahmet Barut, "Klişe laf olacak belki ama biz zaten girmiştik. Ülkenin AB'ye girmesini bekliyoruz" diyerek şu değerlendirmede bulundu: "Bugün benim otelimdeki müşterilerin yüzde 80'i AB'ye üye ülkelerden. Türkiye genelinde bu rakam yüzde 60'ın üzerinde. Adam geliyor korkuluklarımızın boyunu ölçüyor 110 cm'den aşağı ise müşteri göndermiyor. Böyle olunca da zaten onların istediği standartta işletmeni kuruyorsun. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı imajdı. Hakkında çıkan olumsuz haberlerdi. Şimdi bunlar azalacak diye umut ediyoruz." Turizm sektörüne yatırım yapmak isteyen yabancıların da çıkacağını ifade ederken, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık ülkede zaman içinde istikrarın yakalanmasının turizm sektörünü çok olumlu etkileyeceğine işaret ederek, ''Turizmin önü daha da netleşecek" dedi.
Sabah
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 07:16:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?