26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Avrupa'da 'çelik' paniği!

Avrupalı çelik ve otomobil üreticileri, demir cevherine yüzde 80 zam kararı alan dev madencilik firmalarını, ‘sanayiye zarar verecek’ diye AB’ye şikâyet etti

Dünyada demir cevheri fiyatlarının hızla artmaya başlaması Avrupalı sanayicileri tedirgin etti. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği, dev madencilik şirketlerinin, çelik üretiminde kullanılan demir cevheri fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam yapacaklarını duyurmalarını büyük endişeyle karşılayarak, fiyat artışının Avrupa sanayisini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Avrupa Demir - Çelik Üreticileri Birliği (EUROFER) ise Avrupa Birliği’ne başvurarak demir cevherine zam yapmaya hazırlanan madencilik devlerinin piyasadaki hâkim konumlarını kötüye kullanarak adil rekabeti ihlal edip etmediklerinin araştırılmasını istedi.

ABD etkilenmeyecek
EUROFER Başkanı Gordon Moffat, “üç büyükler” olarak adlandırılan maden devleri Avustralyalı BHP Billiton, İngiliz-Avustralya ortaklığındaki Rio Tinto ve Brezilyalı Vale’nin demir cevheri pazarını kontrol etmek yanında kendi aralarında ortaklıklara girmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek “Fahiş fiyat artışları, çelik pazarının gerçekleriyle örtüşmediğinden, talep artışı ileri sürülerek meşru gösterilemez” dedi.

BHP Billiton, Rio Tinto ve Vale, dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyor.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi olan BHP Billiton ve Vale, demir cevheri fiyatlarını bundan sonra yıllık yerine, çeyrek dönemlik periyotlarda belirleyeceklerini açıklamıştı. Vale ve BHP Billiton, demir cevherinin çeyrek dönemlik belirlenen fiyatlarla satışı konusunda Japon çelik üreticileriyle de anlaştıklarını belirtti. Çeyrek dönemlik fiyatlara nihai geçiş için, Rio Tinto’nun da yıllık belirlenen fiyat kontratlarını sona erdirmesi gerekiyor. Şirket, çeyrek dönemlik kontratlara bu yıl geçmeyi umduğunu belirtmişti. ABD’li üreticiler demir cevherinin çoğunu yerel kaynaklardan karşıladıkları için fiyat artışından etkilenmeyecek.

zmanlar ise, çeyrek dönemlik kontratların her zaman yüksek fiyat anlamına gelmeyebileceğini belirtiyor. Finansal analiz firması IHS Global Insight’ın çelik uzmanı John Anton, demir cevherinin spot ton fiyatının 150 dolar civarında olduğunu, yıllık kontratla tonu 60 dolara alınan cevherin yeni dönemde ise 105 - 110 dolara satılacağını belirtti. Anton, “Genel olarak, artış olsa da yeni fiyat spot fiyatın altında” dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 20:45:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?