16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Avrupa'da organik çikolata dönemi

Yıllık kişi başına çikolata tüketimi 200 kilogramın üzerinde olduğu belirtilen Belçika ve İsviçre başta olmak üzere Avrupa’da organik çikolataya olan talebin giderek arttığı bildirildi.

Belçika merkezli bir çikolata firmasının İstanbul’da görev yapan Türkiye şefi Recep Karakabak, bir program için geldiği Konya’da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yıldır çikolata ve pastacılık sektöründe çalıştığını ancak asıl branşının çikolata olduğunu söyledi.

Meslek hayatında Belçika, İsviçre, İtalya, Fransa gibi ülkelerde çikolata üzerine eğitim aldığını vurgulayan Karakabak, Belçikalı firmanın kendisini gibi bütün şeflerine her yılın sonunda 20 günlük eğitimler verdiğini anlattı.

Aldığı eğitimler ve tecrübesiyle alanında bir uzman olarak Kazakistan, Gürcistan, İran, Dubai, Almanya gibi birçok ülkede seminerler verdiğini ifade eden Karakabak, çikolatanın Avrupa ve Türkiye’de farklı tüketildiğini kaydetti.

Türkiye’de çikolatanın genellikle bayram dönemlerinde tüketildiğini belirten Karakabak, şunları söyledi: "Aslında Türkiye’deki çikolata tüketimini gençler ve çocuklar artırıyor. Türkiye’de yıllık kişi başına çikolata tüketimi 2-3 kilogram arasında kalıyor. Burada kaliteli, kalitesiz ayrımı yapmıyorum. Belçika ve İsviçre’de ise kalitesiz üretim diye bir durum yok. Gerçek kakao yağından yapılmış özel çikolatalar tüketiliyor. Kullanılan kakaoları bile özel. Meyve aroması içeren kakaolar üretiliyor ve bundan çikolatalar yapılıyor. Bu ülkelerde yıllık kişi başına çikolata tüketimi 200 kilogramın üzerine çıkıyor. Çikolata Belçika ve İsviçre başta olmak üzere birçok avrupa ülkesinde ayrı bir kültür. Bizde nasıl baklava önemliyse onlarda çikolata önemli. İnsanlar sabah kahvaltısında çikolata tüketebiliyor, akşam evlerine giderken çikolata götürüyorlar." Karakabak, bu ülkelerde çikolatanın Türkiye’de olduğu gibi kilolarla değil 100-200 gram şeklinde alınıp tüketildiğini vurgulayarak, Avrupa’nın birçok ülkesinde insanların hemen her gün çikolata tükettiğini anlattı.

ORGANİK ÇİKOLATA...
Çikolatada her yıl farklı bir yenilikle karşılaşıldığını dile getiren Karakabak, birkaç yıl önce Avrupa’da başlayan ’beyaz şekersiz" çikolataların bu yıl Türkiye’de de tüketimine geçildiğini bildirdi. Avrupa’da organik çikolata döneminin başladığını ve bu ürüne talebin giderek arttığını ifade eden Karakabak, "Organik çikolatanın bitter, beyaz ve sütlü bitter çeşitleri yapılıyor. Her şeyiyle özel olan bu çikolatalar, içinde kimyasal koruyucu ya da katkı maddesi olmadığı için kalp sağlığı başta olmak üzere insan sağlığına büyük yararları dokunuyor. Özellikle çikolata, insanların mutluluk hormonunu harekete geçiriyor" dedi.

Organik çikolatanın Avrupa’da kilosunun 120-170 avrodan satıldığını belirten Karakabak, bu ürünün üretimi, taşınması ve depolanmasının özel şartlarda olduğunu, henüz Türkiye’de imalatının ve tüketiminin olmadığını söyledi.

SAHTE ÇİKOLATALAR...
Gerçek çikolatanın ağıza alındıktan sonra erimeye başlayacağını ifade eden Karakabak, gerçeğin sahtesinden bu şekilde ayrılabileceğini bildirdi. Türkiye’de çikolatanın genellikle düşük kaliteli ya da tamamen sahtesinin tüketildiğini ifade eden Karakabak, "Kakaonun bırakın yağını, işlendikten sonra geriye kalan posasından çikolata yapıyorlar. Kakao yağı yerine bitkisel yağ ya da margarin kullanılıyor. Yani siyah görüntüsüyle posa, yağ ve şeker satıyorlar. Bu ürünün insan sağlığına faydalı olduğu söylenemez" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2007 Pazar 14:23:39
Güncelleme :9 Aralık 2007 Pazar 16:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?