19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Avukattan Peugeot'a dava

İzmirli avukat Yusuf Akın, yaptığı reklamlarda Peugeot 307 model arabayı kast ederek, "O’na sahip olmamak ne kadar utanç verici" sloganını kullanan Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş.’ye, Türk milletinin kişilik haklarına saldırıldığı iddiasıyla dava açtı.

İzmir Barosu avukatlarından Yusuf Akın, bazı gazetelerde bir süredir çıkan reklamların Türk milletine saldırı niteliği taşıdığını iddia ederek, "utanç" kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun yayınlamış olduğu Türkçe sözlükte, "Onursuz sayılacak yada gülünç olacak bir duruma düşmekten üzüntü duymak, korkmak, mahcup olmak" anlamına geldiğini belirtti. Akın, İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi:

"O’na sahip olmamak ne kadar utanç verici" sloganı, İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve aynı zamanda TCK’nın ilgili hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Bugüne kadar vatandaşı olmaktan büyük kıvanç duyduğum büyük Türkiye’nin üzerinde yaşamış olduğum her anda, karakterim, eğitimim, terbiyem ve Türk toplumunun gelenek, örf ve adetleri beni utanç verici bir pozisyonlardan koruyan en büyük erdemim ve faziletimdir. Alnının akıyla çalışıp, hayatını şerefli bir şekilde yaşayan insanların bir metal parçasına sahip olamaması asla utanç verici bir hal olarak değerlendirilemez."

Avukat Akın, Türkiye’de reklama konu olan aracın satışının 20 bin ile 30 bin arasında olduğunu iddia ederek, "Oysa ki Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfusu 70 milyondur. Bu iddiaya göre, 69 milyon 970 bin insan utanç verici durumdadır. Bu asil Türk milleti tarafından asla kabul edilemeyecek komik ve hakaret içeren aşağılayıcı ve küçük düşürücü ifadelerdir. Peugeot firması herkese birer Peugeot marka araç dağıtarak bizi bu utanç verici durumdan kurtarsın" şeklinde konuştu.
Yusuf Akın, bu olay için gerekli soruşturmanın açılmasını, tedbiren reklamın yayınının durdurulmasını, yetkililerin, Türk milletinden aynı büyüklükte bir ilanla özür dilemesini talep etti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 12:16:42
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 17:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?