22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Axa Ermenilere tazminat ödeyecek

Fransız sigorta şirketi Axa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sigortaladığı 7 bin Ermeni’nin varislerine tazminat ödemeyi kabul etti.


Axa’nın, konuyu gündeme getiren Ermeni kökenli Amerikan hukuk kabineleriyle 17 milyon 500 bin dolarlık bir tazminat üzerinde anlaştığı bildirildi. Fransız sigortacılık grubu, bu çerçevede, sigortalamış olduğu Osmanlı Ermenilerinin adlarından oluşan 7 bin kişilik bir liste yayımladı.


Listede adı bulunan Ermenilerin varislerinin, tazminattan yararlanabilmek için varis olduklarını kanıtlayan sigorta poliçeleri veya diğer belgelerle Ekim ayına kadar Axa’ya başvurmaları gerekiyor.

Varılan anlaşmaya göre, Axa’nın ödeyeceği tazminatın 3 milyon dolarlık bölümü Fransa’da ‘Ermeni davasını’ savunan derneklerin hesaplarına yatırılacak.

Benzer bir karar 4 yıl önce ABD’deki New York Life sigorta şirketi tarafından alınmış, şirket bu yıl Ocak ayından itibaren Osmanlı İmaparatorluğu içinde yaşayan Ermenilerin varislerine tazminat ödemeye başlamıştı.

New York Life ve Axa’nın ardından Ermeni avukatların hedefinde Deutsche Bank ve Dresdner Bank gibi Alman bankaları bulunuyor. Avukatlar, Ermenilerin altınlarına el koymakla suçladıkları bu iki bankaya karşı Aralık 2006’da şikayette bulundular.

Kayhan Karaca /NTV-MSNBC
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 17:19:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?