19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Aydın'a 50 milyon dolarlık yatırım

Aydın'a 50 milyon dolarlık yatırım için protokol imzalandı. Yaklaşık olarak 20 yıldır üzerinde hiçbir yatırım yapılamadığı için atıl bekleyen Aydın-Jeotermal Alanı AY-TER A.Ş'ye ait Ilıcabaşı Mevkii'nde bulunan 142 dönüm alan, atılan imzalarla Aydın'ın geleceğini değiştirmesi bekleniyor. Protokol töreninde konuşan Aydın Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, atılan imzalarla Aydın için milat olabilecek bir projeye hayata geçirdiklerini söyledi. 

Nevzat Biçer Parkında yapılan protokol törenine Aydın Vali Yardımcısı Suphi Küspeci, AK Parti Aydın Milletvekilleri Ahmet Rıza Acar, Semiha Öyüş, Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, AY-TER alanına yatırım yapacak yatırımcı kuruluş İDEAL A.Ş yetkilileri, Aydın İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı. 

Yapılan protokolle 20 Yıldır üzerinde hiçbir yatırım yapılmadan atıl durumda bekletilen AY-TER alanı üzerinde Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesi, Türk hamamı, çift katlı Osmanlı mimarisine uygun apart oteller, iş yerleri ve termal tesislerin yapılacağı bildirildi. Yapılan anlaşmaya göre 50 milyon dolara ihale edilen AY-TER alanının üzerine kurulacak tesislerin 30 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağı açıklandı. 

Büyük bir bölümü Özel İdareye ait olan 142 dönüm araziyi daha önce Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç gezerek içerisinde bulunan termal kuyular nedeniyle değerlendirilebileceğini söylemişti. Bakan Koç'un bugün yapılan protokole büyük destek verdiği bildirildi. Protokolle ilgili bilgi veren Aydın Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, AY-TER alanı için bir çok firmayla görüşüldüğünü belirterek, en ciddi yaklaşım gösteren firmanın İDEAL A.Ş olduğunu söyledi. Aydın'ın atılan imzalarla geleceğinin değişeceğini belirten Halil İbrahim Aktemur, "İDEAL A.Ş. ile yapılan görüşmeler neticesinde; AY-TER alanında 400 yatak veya üzeri termal otel, hamam-SPA, kaplıca merkezi, alışveriş merkezleri yapılacak. Anlaşmaya vardığımız şirket bu tesisleri 25 yıl üzerinden yap-işlet-devret modeli ile yapmak suretiyle 25. yılın sonunda AY-TER şirketine terk edecek. AY-TER alanı içerisinde yapılacak olan alışveriş merkezi en geç Eylül 2007 tarihi itibariyle bitirilecek. AY-TER üzerinde yapılması düşünülen; termal otel, hamam-SPA ve kür merkezinin inşaatları ruhsat tarihinden itibaren 30 ayda bitirilerek hizmete sunulacak. Termal otel kısmından da şirkete yıllık ciro üzerinden yüzde 1.5 pay verilmesi konusunda anlaştık" dedi. 

Yapılan anlaşmayla Aydın'a çok büyük bir hizmet kazandıracaklarına inandıklarını kaydeden Halil İbrahim Aktemur, "Yaklaşık 20 yıldan beri atıl durumda bekleyen AY-TER alanında yatırım yapacağımız için çok mutluyuz. Bugün burada Aydınımız için milat olabilecek bir projeyi hayata geçirmek için toplanmış bulunuyoruz. Aydınımız iki ayak üzerinde durmaktadır. Bunlardan biri tarım bir diğeri ise turizmdir. Bizi ayakta tutan ayaklardan biri olan turizmi daha da geliştirmek ve 12 aya yayabilmemiz için ilimizdeki jeotermal enerjiyi kullanmalıyız. Bu enerjimizi de yapılan protokolle kullanacağız. Bu proje bugüne kadar Aydın için bir rüyaydı. Ama bundan sonra gerçektir" şeklinde konuştu. 

Törende konuşmaların ardından AY-TER A.Ş ile İDEAL A.Ş arasında hazırlanan Aydın'ın geleceğinde önemli bir yer tutması planlanan protokol imzalandı.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 17:58:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FATİH YAPICI IP: 88.242.12.xxx Tarih : 26.10.2006 19:22:47
çok güzel proje aydınımız için ülkemize ve aydınımıza hayırlara vesilesi olması dilegimle en kısa zamanda faliyete geçer yararlanırız aydın malesef hak ettiği yere gelememesinin üzüntüsünü çekiyoruz 125 yıllık bi tarih ama hala büyükşehir statüsünde değiliz inşalalh en kısa sürede büyükşehirde oluruz bu gibi dev projeler sürekli olur ve hakketiğimiz yere geliriz aydınlı olarak şimdiden emeği gecen herkese tesekkürler....