19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Aygün'den cari açık alarmı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, cari açığın alarm verdiğini savundu. Aygün, yazılı açıklamasında, son 4 yılda cari açık rakamının 76 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Türkiye, Türkiye olalı böyle cari açık görmedi” ifadesini kullandı. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin, kurulduğu 1923 yılından 2002 yılına kadar geçen sürede toplam 57 milyar dolar cari açık verdiğini kaydeden Aygün, “Bu hükümet, diğer hükümetlerin 80 yılda yapamadığını 4 yılda yaptı, sayelerinde milletçe cari açık kabusları görmeye başladık” görüşünü dile getirdi.
 
Türkiye'nin 2003 yılında 8, 2004 yılında 15,6, 2005 yılında 22,8 milyar dolar cari açık verdiğini, bu yıl Ocak-Temmuz arasında 20,7 milyar dolar olan cari açık rakamının yıl sonuna dek 30 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Aygün, “2002 yılında 1,5 milyar dolar yıllık cari açık veren Türkiye'nin, artık bu rakamdan fazlasını aylık olarak verdiğini” öne sürdü.

“Cari açığını tehlike habercisi olup olmadığını görmek için milli gelire oranına bakın” diyen ATO Başkanı, cari açığın, Gayri Safi Milli Hasılaya (GSMH) oranının da yıllar boyunca büyüdüğünü kaydetti.

“DALGALANMA DEMEYİN”

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın “yeni dalgalanmalar olabilir” açıklamasını da eleştiren Aygün, şöyle dedi:
“Sayın bakan (ikinci,üçüncü, dördüncü dalgalanma olabilir) diyor. Türkiye ekonomisi, esnaf, tüccar, sanayici, iş adamı buna hazırlıklı mı? Ettiğimiz zararı Sayın Babacan kendi cebinden mi ödeyecek? Rahat rahat telaffuz ettiği (dalgalanma) esnafta, tüccarda tsunami etkisi yaratıyor.”

Cari açığın önemli bölümünün sıcak parayla finanse edildiğinin ve yeni bir dalgalanmada bu sıcak paranın geldiği gibi gideceğinin altını çizen Aygün, eğer yeni dalgalanmalar bekleniyorsa, cari açığı azaltacak kalıcı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Açıklamasında cari açık konusunda diğer meslek örgütlerinin, IMF gibi uluslararası kuruluşların, iktisatçıların ve gazetecilerin uyarılarından da alıntılar yapan Aygün, “Hükümete sesleniyorum, bizi dinlemediniz, dinlemiyorsunuz, bari onları dinleyin. Pembe gözlüğü atın. Bu cari açık kriz yıllarındaki carı açıkları aratır nitelikte” uyarısında bulundu.

anka
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2006 Pazar 14:18:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?