28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Ayşe teyzenin bazlamasına yasak mı?

DYP, ev yapımı salça, tereyağı, bazlama gibi ürünlerin halk pazarlarında satışlarının yasaklandığını savundu. 

Tarım Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevinden emekli olduktan sonra DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar tarafından Ar-Ge Başkanlığı görevine getirilen Dr. Vedat Uzunlu, AKP'yi kırsal kesime bir darbe daha vurmakla suçladı. 

Uzunlu, gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin önceki yıl çıkan kanun hükmünde kararnameyle Avrupa Birliği'nin gıda ile ilgili mevzuatına uyumun göz önüne alındığını söyledi. 

Söz konusu düzenlemeye istinaden Tarım Bakanlığı'nın illere gönderdiği genelgeyle "Küçük ölçekli geçimlik ürün üreten çiftçilerin kendi ihtiyaçlarının haricinde kalan işlenmiş ürünlerinin halk pazarlarında satışlarını yasakladığını" belirten Uzunlu, düzenlemenin eksiklik içerdiğini söyledi. Uzunlu, şöyle konuştu: 

"AB MEVZUATINDA HÜKÜM YOK" 

"AB gıda mevzuatında bu konuyla ilgili olarak küçük aile işletmelerinin ürettikleri ürünlerinin direk halka pazarlamaları konusunda hükümler bulunmaktadır. 

Gıda Kanunu'nda özel beslenme amaçlı gıdalardan, genetik modifiye gıdalara kadar hükümlere yer verilirken köyde kendi ihtiyacı için üretim yapan ihtiyacından fazlasını satarak 1 kg çay, şeker parası kazanmaya çalışan üreticilerimizin halk pazarlarında satılan işlenmiş ürünlerden olan ev yapımı peynirler, salçalar, tereyağı, cevizli sucuklar, pekmezler, hatta bazlamaların satışları yasaklanmış olup bu ürünler için üretim izni istenmektedir." 

Uzunlu, söz konusu ürünleri üreten köylülerin pratikte üretim izni alma imkanları bulunmadığına dikkat çekerken, "Üretim izni için ilgili yönetmelik gereğince üretim yapan işletmelerin sorumlu yönetici bulundurması ve üretimlerini bu sorumlu yönetici nezaretinde gerçekleştirmesi gerekmektedir" dedi. 

Uzunlu, "Bakanlık öncelikle ulusal ve uluslararası bazda gıda üretimi yapan büyük firmaların AB Gıda Mevzuatına uyup uymadığına bakar. Fadime teyzenin Ayşe bacının 1 kg tereyağı, 2-3 kg kurutulmuş kaysısını halk pazarında satmasına bakmaz" diye konuştu. 

anka
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 09:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?