29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

B&B'yi Santander alıyor

El konulacağına kesin gözüyle bakılan zor durumdaki B&B kamulaştırılacağını İngiliz hükümeti doğruladı.

Hükümet finansal krize Avrupa’dan bir kurban daha verildiğini, B&B’yi kamulaştırmak zorunda kaldıklarını belirtti. 800 bin hissedarı B&B’de mevduatları olanların paralarının 70 bin dolara kadarki kısmı devlet garantisi altında bulunuyor. Hazine Bakanı Yvette Cooper mevduatların garanti altında olduğunu ve uygun bir biçimde korunacağını belirterek "Önceliğimiz sıradan mevduat sahiplerinin haklarının düzgün bir şekilde korunması. Fakat ayrıca tüm bankacılık sistemini, finansal istikrarı destekleyebiliriz" dedi.

Perakende Santander’e


Bankanın 40 milyar doları aşan tasarruf mevduatı (en değerli varlıkları olarak görünüyor) işleri ile 200 kadar şubesini ise İspanyol Santander satın alıyor. Satılışını kolaylaştırmak için Hazine 33 milyar dolarlık harcama yapacak. İngiliz banka Abbey National’ın da sahibi olan Santander, anlaşmaya göre 1.1 milyar dolar ödeyecek. Hazine Bakanlığı, B&B’nin Santander’e satışını da doğrulayarak, perakende mevduat işlerinin ve şubelerin Abbey National’a aktarılacağını söyledi. Santander, kısa bir süre önce de Alliance & Leicester’ı satın almıştı.

Kalanı devletin


Santander’a satılan en değerli varlıkların ardından B&B’nin kalan birim ve varlıkları kamulaştırılıyor. B&B’nin 85 milyar doları mortgage olmak üzere 100 milyar doları aşkın kredi varlıkları bulunuyor. B&B, bu yıl Northern Rock’ın ardından devletleştirilen ikinci banka. Hükümetleri müdahaleye zorlayan global finansal krizin yeni kurbanlar doğuracağı endişesi tüm dünyayı sardı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 15:44:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?