19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Baba maaşı için boşandılar

Sadece Zonguldak'ta 1.200 kadın, baba maaşı için boşandı

Ölen babasının emekli maaşını almak için anlaşmalı boşanan kadınların peşine düşen SGK, sadece Zonguldak'ta bin 200 kadın tespit etti. SGK Zonguldak İl Müdürü Demirci, "Devletimiz yıllık 7 milyon 200 bin lira zarara uğradı" dedi

Vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek anlaşmalı boşananların peşine düşen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sadece Zonguldak'ta maaşa bağlanan 200 kadın tespit etti. Zonguldak'ta vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek için anlaşmalı boşadığı eşiyle birlikte yaşamayı sürdürdükleri tespit edilen bin 200 kadının maaşı kesilecek. SGK ekipleri, boşanarak ölen anne ya da babalarının emekli maaşlarını alan kadınların, eski eşleriyle birlikte yaşayıp yaşamadıklarını yönelik denetimlerin yanı sıra bu konudaki ihbarları değerlendirerek, incelemeler yaptı.

Söz konusu kişileri takibe alan ekipler, kentte anlaşmalı olarak eşleriyle boşanıp anne ya da babasının emekli maaşını haksız yere alarak devleti zarara uğratan bin 200 kadın belirledi. Kadınların maaşlarının kesilmesi, ödenen paraların faiziyle geri alınmasına yönelik rapor hazırlayan SGK ekipleri, Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulundu. SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, anlaşmalı boşanarak anne ya da babasından maaş bağlanan ve eşiyle birlikte aynı evde yaşadığı belirlenenlere cezai işlem uygulandığını söyledi.

Maaş geri ödenecek

Tespitlerinin yanı sıra gelen ihbarları değerlendiren kontrol memurlarının ilgili kişileri takibe aldıklarını anlatan Demirci, şöyle konuştu: "Haksız yere maaş alan kişilerle ilgili gerekli dosya hazırlanarak Ankara'ya gönderiliyor. Akabinde, kadının maaşının kesilmesinin yanı sıra bugüne kadar yapılan ödemeler faiziyle geri alınıyor. Ayrıca, devleti zarara uğrattıklarından dolayı Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu tarz anlaşmalı boşanmaların tespitine yönelik kaymakamlıklara, jandarmaya, Emniyet müdürlüklerine ve muhtarlar derneğine yazılar gönderdik. Şu anda babasından maaş alabilmek için eşi ile anlaşmalı boşanan ve aynı evde yaşadıkları tespit edilen bin 200 kadının maaşının kesilmesi için işlem başlatıldı."

Muharrem Demirci, kentte haksız maaş alan bin 200 kişinin devleti milyonlarca lira zarara uğrattığına dikkati çekerek, "Bu kişiler her ay 500 liradan maaş almış olsa bir ayda 600 bin lira, yıllık ise 7 milyon 200 bin lira devletimizi zarara uğratmışlar demektir. Türkiye'de bu kadar işsiz gencimiz varken, maaş alabilmek için haksız kazanç elde eden kişilere kesinlikle göz açtırılmayacak" diye konuştu.

24 aylık maaş peşin veriliyor

Ölen babasından maaş alan kızlara, evlilik yardımı olarak maaşlarının 24 aylık tutarının peşin verildiğini hatırlatan Muharrem Demirci, "Devletimiz kız çocuklarına yuva kurmaları için imkan sağlıyor. Evlendiğinde babası sağ olan kızlarımız, yardım alamıyor. Babası ölünce eşinden anlaşmalı boşanıyor. Eşiyle yaşayıp yardımdan yararlanmak istiyor. Bu büyük istismardır" dedi.

 

 

Vatan
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 18:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?