15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Babacan: Aynı hatayı yapmayacağız

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, hafta sonu yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısı ile ilgili açıklama yapıyor...
İşte açıklamalarından satırbaşları

YARDIM EDENLERE YAPTIRIM UYGULANACAK

Bir gazetecinin, “Türk hava sahasının Kuzey Irak'a yönelik uçuşlara kapatıldı mı?” sorusuna, Başbakan Tayyip Erdoğan, “Ben sizden duyuyorum, böyle aldığımız bir karar yok” yanıtını verdi. Erdoğan, “Başka uygulamaya geçen herhangi bir karar var mı?” sorusuna karşılık, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in dün bu konudaki kararları anlattığını söyledi. Başbakan Erdoğan, “Cemil Beyin anlattıkları bizim Bakanlar Kurulu'ndaki görüşmelerimizin basına yansımasıdır. Bunun dışında dünkü Bakanlar Kurulu toplantımızdan sonra herhangi bir gelişme yok” dedi.
“Uygulamaya konulmuş bir karar var mı?” sorusu üzerine, Erdoğan, “Şu anda yok” dedi. “Takvim açıklanacak mı?” sorusuna, Başbakan Erdoğan, “Takvim açıklanacak” yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, “Bu önlemler sadece Barzani'ye mi yönelik? Yoksa Irak yönetimine yönelik, ABD yönetimine yönelik önlemler de var mı?” sorusu üzerine şunları söyledi:
“Bizim buradaki asli hedefimiz terör örgütüne yöneliktir. Tamimiyle PKK'nın oradaki kamplarına, konuşlandığı yerlere yöneliktir ama şunu da uluslararası hukukun bir gereği olarak ifade etmek durumundayım. Yani terör örgütüne yataklık eden, bu noktada destek verenler şüphesiz ki onlarla birlikte değerlendirilir. Onlara yönelik olarak da bazı yaptırım tedbirlerimiz olacaktır, yaptırımlarımız olacaktır. Çünkü terör örgütü gücünü bir yerlerden alıyorsa o da tabi bizler için yaptırımlar noktasında önem arz etmektedir, bunların da değerlendirmelerini yapıyoruz, bunların da belli bir süreci olacaktır. O takvim içerisinde bunları da uygulamaya koyacağız.”

- Türkiye'nin hafta sonu ev sahipliği yapacağı Genişletilmiş Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirgesi hazırlanmaya devam ediliyor. Irak'ın birliği ve toprak bütünlüğü sonuç bildirgesinde olacak.
- Biz Irak'taki büyükelçiliğimizi terketmedik. Şu an Basra'da konsolosluk açılması için çalışma başlattık.
- Binbir Gece Masalları'nın Bağdat'ını harap bir şekilde görmek bizi üzdü.
- Irak'la ilgili bütün kararlar komşu ülkelere danışılarak alınmalı.
- Türkiye toprak bütünlüğünü koruyan bir Irak arzu ediyor.
- Bu toplantı sırasında Mısır'la stratejik anlaşma imzalayacağız.
- Olası sınır ötesi operasyonumuzu uluslararası medya kuruluşları kasıtlı olarak işgal olarak yansıtılıyor.
Ya da bizim hedefimizin Irak olduğu veya sorunun Türkiye ile Irak arasında olduğu gösterilmeye çalışılıyor. Oysa böyle değil. Türkiye'nin hedefi Irak değil, terörist unsurlar.

SORU: Ekonomik tedbirler devreye girdi mi? Hava sahası kapatıldı mı?

- Bakanlar Kurulu'nda bu konuyu ele aldık. Ne amaçla kimi hedefleyerek alındığı çok önemli. Biz ne Türkiye'de yaşayanların ne de Irak halkının sıkıntı çekmesini istemeyiz.
Tedbirler terör örgütünün ve ona destek verenlerin ekonomik kaynaklarını kesmek için alınacak.
Ancak bunlar açıklanmayacak.
Teknik bazı gerekçelerle dönem dönem bazı kısıtlamalar olmuştur.

SORU: Türkiye, Irak'ın borçlarının silinmesini kabul ediyor mu?

- Şu anda bir tespit çalışması yapıyoruz.

SORU: Zamandan bahsediyorsunuz. Zaman olarak neyi anlamalıyız.

- Komisyonlar veya tartışmalarla zaman kaybetmek istemiyoruz. Hızlı adamları konuşmak istiyoruz. Aynı hatayı yapmak istemiyoruz. Çalışmayan mekanizmaların tekrar denenmesine karşıyız.

SORU: Kaybolan 8 askerle ilgili bir gelişme var mı. Ayrıca Talabani'nin bu konuda arabulucu olmak isteyerek bunu pazarlık konusu yaptığı doğru mu?

- Yetkili kurumlarımız tüm çalışmaları yürütüyorlar.

basından
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 14:34:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?