23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Babacan: Cari açık fazlasıyla finanse ediliyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Babacan, düzenlediği basın toplantısında, işadamlarına doğuya yatırım yapılması çağrısında bulundu. Devlet Bakanı Babacan, enflasyon ve faizlerde düşüşün sağlandığını, borç stoku ve bütçe açığının ekonomi içindeki ağırlıklarının azaltıldığını, turizm geliri ve doğrudan yabancı sermaye konusunda da artış yakalandığını söyledi.

Babacan, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Türkiye'ye gibi AB'ye yeni üye olan büyük ekonomiye sahip ülkelerde de cari açık bulunduğunu belirterek, bunun yatırım ürünleri ithalatından kaynaklandığını bildirdi.
Türkiye'nin geçen yıl 17.5 milyar dolarlık yatırım ürünü ithal ettğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti: ''Cari açığımız 15.5 milyar dolar iken, yatırım ürünleri ithalatı 17.5 olmuş. Bunun yarısı kadar yatırım ürünü ithal edilseydi, cari açığımız bir o kadar azalacaktı. İlk altı aylık dönemde, rezervler 6.7 milyar dolar artmış. Yani cari açık var. Ama bu cari açık fazlasıyla finanse ediliyor. 6 milyar dolarlık finansmanın nereden geldiği yakalanamadığı için bu Net Hata ve Noksan içinde görülüyor. Bu finansmanın kaynağı konusunda farklı yorumlar var. Bu eğer ihracatsa ağırlıklı olarak o zaman endişe etmeye gerek yok.''Devlet Bakanı Babacan, enflasyon ve faizlerde düşüşün sağlandığını, borç stoku ve bütçe açığının ekonomi içindeki ağırlıklarının azaltıldığını, turizm geliri ve doğrudan yabancı sermaye konusunda da artış yakalandığını söyledi.

KUR RİSKİ YOK
Şu anda Merkez Bankası’nın hızlı çıkışlar nedeniyle kura müdahale etmeyeceğini söylediğini belirten Devlet Bakanı Babacan, doğrusunun da bu yaklaşım olduğunu söyledi. Ali Babacan, Türkiye’de bankaların açık pozisyonunun sıfıra yakın olduğunu da belirterek, “Artık bankalarımızda kur riski yok” dedi. Babacan, Avrupa Birliği konusunda da 3 Ekim’de müzakerelerin başlamasının önünde hukuki ve teknik bir engel bulunmadığını kaydetti.

BÜTÇE AÇIĞI HEDEFİ YAKALANACAK
Özel sektör odaklı, verimlilik artışına dayalı bir ekonomik büyüme sağladıklarının altını çizen Babacan, Maastricht kriterleri açısından bütçe açığı hedefini 2006’da yakalayacaklarını, borç stokuna ilişkin Maastricht kriterini de 2007’de yakalayacaklarını tahmin ettiklerini kaydetti.

Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin, Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranının yüzde 50’yi geçtiğini vurgulayan Babacan, birçok gelişmiş ülkede bu oranın yüzde 50’nin altında bulunduğunu anlattı.

DOĞUYA YATIRIM ÇAĞRISI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki sorunların aşılması için farklı bir yaklaşım sergilemek gerektiğini vurgulayan Devlet Bakanı Babacan, hükümet olarak soruna bakışlarının “daha fazla demokrasi ve daha fazla özgürlük”te odaklandığını belirtti. Babacan, bunun sağlanması için iyi işleyen bir ekonominin gerekliliğine işaret ederek, işadamlarını bölgeye yatırım yapmaya çağırdı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2005 Pazar 18:20:03
Güncelleme :14 Ağustos 2005 Pazar 18:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?