18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Babacan: 'Reform süreci devam edecek'

Devlet Bakanı Ali Babacan, hükümetin siyasi alanda olduğu kadar ekonomide de önemli reformlar yaptığını belirterek, "Ne olursa olsun, Türkiye’deki reform süreci her koşulda devam edecektir" dedi.

Babacan, Roma’da düzenlenen Türk-İtalyan Forumu’nun kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, bütçe açığı açısından 2006’da, borç stoku açısından ise 2007’de Maastricht Kriterleri’ni yakalamış olacağını bildirdi.

Türkiye’de enflasyonun, artık hızla, makul seviyelere indiğini, 30 yıldan sonra bu sene ilk kez, tek haneli enflasyonun görüldüğünü anlatan Babacan, gelecek yıl için hedeflerinin enflasyonun yüzde 8’e düşmesi olduğunu belirtti.

Babacan, enflasyonun düşüşünün bütçe açığını da normalleştirdiğine işaret ederek, "Enflasyonun normalleşmesiyle birlikte, bütçe açığımız da artık normalleşme sürecine girdi. Bu sene ki bütçe açığımız, Gayrisafi Milli Hasılamızın (GSMH) yüzde 6,5’u civarında olacak. Gelecek sene bu oran yüzde 4,5 olarak gerçekleşecek. 2006’da ise bu oranı yüzde 3’ün altına inecek" dedi.

Babacan, Türkiye’de borç stoku konusunda da benzer bir gelişme gözlendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maastricht Kriterleri arasında yer alan bir başka konu ise borç stoğunun GSMH’ye oranıdır. Türkiye’de geçmişte bu konudaki net rakam yüzde 91’di. Bu oranı, geçen yılın sonu itibarıyla yüzde 71’in altına indirmeyi başardık. 2007’de bu oran yüzde 60’ın altına inecektir.

Türkiye’nin içinden geçtiği sürecin, bütün dünyada merakla takip edildiğini ifade eden Babacan, "Aralık’taki zirveden çıkacak karar, adeta tarihin akışını değiştirebilecek bir önem taşımaktadır. Orada alınacak karar, medeniyetlerin bundan sonraki dönemde geçirecekleri evrim, medeniyetler arasındaki ilişkiler açısından da belirleyici olabilecek niteliktedir" diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 10:03:39
Güncelleme :27 Kasım 2004 Cumartesi 14:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?