18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Babacan: Umarım bu ilk ve son olur

Devlet Bakanı Ali Babacan, "Paradan sıfır atma operasyonu ülkemizde ilk kez ve ümit ediyorum ki son kez gerçekleştirilmektedir" dedi.

Babacan, Yeni Türk Liralarının fiziki görünümleri ile güvenlik özelliklerinin tanıtıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de şu anda bir para reformu gerçekleştirildiğini belirterek, YTL kupürleri ve yeni kuruşların bugün itibariyle tüm dünyanın ilgisine sunulduğunu belirtti. Babacan, Türkiye için yeni bir dönemin başlayacağı 1 Ocak 2005 tarihinden önce çok boyutlu bir hazırlık sürecinin tamamlanması gerektiğini bunun için hazırlıkların gözden geçirildiğini belirtti.

Hesaplamalarda, alışverişlerde, hatta bilgisayar programlarında doğabilecek zorlukların da tanıtım kampanyasıyla asgariye indirilmiş olacağından emin olduğunu belirten Babacan, AB ülkelerinin Euro’ya geçişi ile kıyaslandığında, YTL’ye geçişin çok daha kolay ve sorunsuz olacağını bildirdi.

Gerek işlemlerin karmaşık olacağı, gerekse yuvarlama etkisiyle fiyat artışı gibi etkilerin ortaya çıkacağı yönündeki kaygıların yersiz olduğunu da ifade eden Babacan, Türkiye’nin bu konuları kolaylıkla aşabileceğini şimdiden söyleyebileceklerini kaydetti. Babacan, "Burada asıl önemli olan halkımızın parasına sahip çıkması ona hak ettiği değeri vermesi ve itibarını da iade etmesidir" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti de YTL’de uluslararası standartlarda halka yönelik çok sayıda güvenlik özellikleri bulunduğunu söyledi.

50 ve 100 YTL’de boyut farklılıkları bulunduğunu kaydeden Serdengeçti, ileride ’yeni" ibaresi kalkarken, tüm banknotlarda böyle farklılığın yaratılmasının sağlanacağını ifade etti.

Serdengeçti, YTL’ye geçişte banknotların daha kolay tanınması ve karışıklığa neden olunmaması için, aynı satın alma gücüne sahip küpurlerin hem TL hem de YTL için benzer renk ve tasarımlar sahip olduğunu ifade etti.

ANKARA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 12:22:11
Güncelleme :26 Ekim 2004 Salı 11:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?