30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bağdat'ta kritik imza!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Irak Petrol Bakanlığı arasında doğalgaz yataklarının geliştirilmesi ve hizmete sunulması anlaşması imzalandı. İmza töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Irak Petrol Bakanı Abdülkerim El Luaybi de hazır bulundu.

Irak'ın Basra kentindeki Siba ve Diyala kentindeki Mansuriye doğalgaz yataklarının geliştirilmesi ve hizmete sunulması anlaşması imzalandı. Anlaşma, Irak ile konsorsiyumda bulunan TPAO ve Kuveyt ile Güney Koreli şirketler arasında imzalandı. İmza töreninde konuşan Irak Petrol Bakanı Luaybi, anlaşmalardan dolayı çok memnun olduklarını söyleyerek, Türk tarafına teşekkürlerini iletti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, son derece güzel ve hayırlı bir iş için imza attıklarını ifade ederek,

"Siba ve Mansuriye sahalarındaki doğalgaz çıkartılması ve hizmete sunulmasıyla alakalı, TPAO'nun da içinde bulunduğu önemli bir konsorsiyum imza attı. Bildiğiniz gibi bundan önce de Missan ve Badra sahalarında da petrolle alakalı anlaşmalara imza atmıştık. Irak'ın normalleşmesiyle alakalı gerek petrol gerekse doğalgazın çıkartılmasıyla alakalı TPAO ve özel şirketler Türkiye olarak üzerine düşeni fazlasıyla yapacaklardır" dedi. Konsorsiyumun diğer üyelerini de tebrik ettiğini söyleyen Bakan Yıldız, "Bundan sonra yapılacak 4'üncü tur ihalelerde Türkiye, hem kamu hem özel şirketleriyle beraber Irak'ta olacaktır. Hem Irak hem bölge için hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal ise, konuşmasında tarihi bir anlaşmaya daha imza attıklarını ifade ederek, "Bundan sonraki ihalelerde gerek konsorsiyumlar olarak gerek TPAO olarak daha pek çok imzayı bu salonda atmayı ümit ediyorum. Irak hükümetine teşekkürlerimizi sunuyorum ve konsorsiyum üyelerine teşekkür ediyorum. Sayın bakanlarımıza da imza törenini şereflendirdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

İmza töreninin ardından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrol Bakanlığı'nın 4'üncü tur ihaleler açacağını ve Türkiye'nin bu ihalelere de kamu ve özel sektör olarak ilgi duyduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "Irak'taki çalışmalarımız artan dozlarda devam edecek gibi görünüyor. 20 yıllığına yapılacak bu çalışmalarda yalnızca TPAO'nun hissesine düşecek olan yaklaşık 5 - 5.5 milyar dolarlık bir yatırımdan

bahsediyoruz. Konsorsiyum üyeleriyle beraber toplamı 22-23 milyar dolarlık bir yatırım. Tabii ki bütün bu çalışmalar hem Türkiye'nin hem de kardeş, dost ve komşu ülke olan Irak'ın normalleşmesiyle alakalı süreci hızlandıracağına inanıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2011 Pazar 19:41:02
Güncelleme :6 Haziran 2011 Pazartesi 09:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?