26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Baharata standart geldi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, açıkta baharat satışına sınırlama getirdi.

Bakanlık, ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getirirken, baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde bütün sorumluluk, olumsuzluğun tespit edildiği gıda satış yerine veya toplu tüketim yerine ait olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile baharatın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemek amaçlanırken Tebliğ öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsıyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte yürürlükte olan baharat tebliğindeki tanımlı baharat sayısı 35'ten 53'e çıkarıldı. Mevcut baharat listesine 17 çeşit daha eklendi. Yeni baharat çeşitleri, aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot, kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz, meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğandan oluştu.

-KARABİBERDE NİŞASTA MİKTARI YÜZDE 55'TEN FAZLA OLAMAYACAK-

Tebliğe göre, baharat kendine özgü tat, koku ve renkte olacak; yabancı tat ve koku almış olmayacak ve bozuk tane içermeyecek. Baharatın içerisinde canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmayacak.

Öğütülmüş baharat, en az yüzde 90'ı baharata özgü göz açıklığı olan eleklerden geçecek şekilde ince çekilmiş olmak zorunda olacak. Baharata ve baharat karışımlarına ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılmayacak. Karabiberin doğasından gelen nişasta göz önüne alınarak, nişasta miktarı yüzde 55'ten fazla olamayacak. Öğütülmüş zerdeçalda ise kurşun kromat deneyi negatif olmak zorunda olacak. Safranda toplam azot miktarı kuru madde üzerinden kütlece en çok yüzde 3, renklendirme gücü 400 nm'de en az 130 olmak zorunda olacak. Tane hardalda ise tür karışımı kütlece en çok yüzde 15 ile sınırlandırıldı.

-PUL BİBERDEKİ TUZ MİKTARI AZALTILDI-

Tebliğe göre, acı ve tatlı öğütülmüş kırmızıbiberlerde ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 1'i geçemeyecek. Pul kırmızıbiberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 8'den yüzde 6'ya indirilirken, tuz miktarı da yüzde 9'dan yüzde 7'ye indirildi. Ayrıca kırmızı biberde tohum ve tohum parçaları kütlece yüzde 40'ı kuru madde üzerinden toplam yağ miktarı yüzde 18'i geçemeyecek.

Pul kırmızıbiberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçaları kütlece yüzde 1'i geçemeyecek. Kuş üzümünde, 25 g'daki tane sayısı 200-500 arasında olmak zorunda olacak. Hindistan cevizinde kalsiyum oksit oranı kuru maddede kütlece en çok yüzde 0.35 ile sınırlandırıldı.

-AÇIKTA BAHARAT SATIŞINA SINIRLAMA-

Düzenlemeyle, ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getirildi. Buna göre; baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde bütün sorumluluk, olumsuzluğun tespit edildiği gıda satış yerine veya toplu tüketim yerine ait olacak. Olumsuzluğun üreticilerden kaynaklandığının tespit edildiği durumlarda ise ilgili yaptırımlar üretici işletmelere uygulanacak.

Dökme satış olarak adlandırılan ambalajsız satış durumunda baharat, gıda kodeksine uygun malzemeden yapılmış ambalaj malzemesi içinde kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmadan ve ortam koşullarından gelebilecek olası bulaşmalara engel olacak şekilde sergilenecek. Ayrıca dökme baharat pazar, kasap ve manav gibi yerlerde ise satışa sunulamayacak.

-İŞLETMECİLERE BİR YIL SÜRE-

Tebliğe eklenen geçici madde kapsamında, bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunluluğu getirildi. Bu Tebliğ hükümlerine bir yıl içerisinde uymak zorunda olan gıda işletmecileri; uyum sağlayana kadar eski Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği hükümlerini uygulanacak. -

 

anka
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2013 Çarşamba 10:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?