22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bakan Eker tavukçulara söz verdi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, devlet olarak beyaz et sektörünün önünü açacaklarını ifade ederek, "Kanun, yönetmelik gibi mevzuatları oluşturarak beyaz et sektörü üyelerine destek olacağız. Bizim görevimiz onların önüne taş koymak değil, varsa önlerindeki taşları kaldırmaktır" dedi.

Bolu Belediye Başkanlığı ile beyaz et sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan Beypiliç ve Erpiliç'in ana sponsorluğunda düzenlenen Bolu Beyaz Et Festivali 8-9 Eylül tarihlerinde Bolu'da gerçekleştirildi. Festival boyunca, dans gösterileri, defileler, Hacivat-Karagöz gösterileri, halk oyunları gösterileri, profesyonel ve amatör aşçılar yemek yarışması, sihirbaz ve semazen gösterileri yapılırken, sanatçı Seda Sayan da konser verdi.

Festivalin açılışında konuşan Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'deki beyaz et üretiminin 3'te birinin Bolu ilinden yapıldığını belirterek, Türkiye'de AB standartlarının üzerinde üretim tesisleri olduğunu söyledi. Bakan Eker, Türkiye'de beyaz et üretiminin yıllık 1 milyon tonun üzerinde olduğunu dikkat çekerek, "Türk tavukçuluk sektörü gerek üretim, gerek ihracat, gerek eleman, gerekse modern tesisleri ile dünyanın en iyileri arasındadır" dedi. Devlet olarak beyaz et sektörünün önünü açacaklarını da ifade eden Eker, "Kanun, yönetmelik gibi mevzuatları oluşturarak beyaz et sektörü üyelerine destek olacağız. Bizim görevimiz onların önüne taş koymak değil, varsa önlerindeki taşları kaldırmaktır" diye konuştu.

Festival programı kapsamında, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Öztürk, Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eriçek, CP Piliç ortaklarından Tuangtham Nantawisarak ve CP Piliç Genel Müdürü Recayi Önder basınla bir sohbet toplantısı da düzenledi.

"2008 YILINDAN İTİBAREN SEKTÖRÜN DAHA DA HIZLI BÜYÜYECEK"
Sektör temsilcileri adına konuşan Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, kuş gribi nedeniyle yaşadıkları iki yıllık duraklama dönemini geride bıraktıklarını ve sektörün hızlı bir büyüme içinde olduğunu kaydederek, 2008 yılından itibaren sektörün daha da hızlı büyüyeceğini söyledi. Koca, "Sektör olarak çok güçlüyüz, doğru bir sektörüz. AB standartlarının üstünde üretim tesislerine sahibiz, işi biliyoruz, teknolojimiz, uygulamamız yeni. Türkiye'nin 4 büyük üreticisi Bolu'da. Kuş gribi döneminde kapanan 5'inci firmamız da yakında tekrar devreye giriyor. Ancak sektörün dışa açılımı çok zor şartlar altında oluyor. İlgili bakanlıkların biran önce buna çözüm getirmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Son birkaç yıldır AB ülkelerine ihracat yapamadıklarına değinen Koca, Brezilya ve ABD'nin dünya pazarında fiyat arttırdığına dikkat çekti. AB'deki kuralların Türkiye'de uygulandığını ancak siyasi otoritenin konuya duyarsız kaldığını bildiren Koca, "AB bizim için çok önemli bir pazar. Bakanlığımız en kısa zamanda bize sahip çıkarak bu süreci başlatsın. Maliyetler artmasına rağmen ihracat rakamları istenilen seviyede değil. Biz her bölgede istihdam sağlamaya ve yatırım yapmaya hazırız. Devlet bizden soya gümrüğünü kaldırsın yeter. Bunun haricinde bizim devletten maddi olarak bir beklentimiz yok. Devletten 5 yıllık ihracat desteği istiyoruz, 5 yıl sonra bir daha istemeyeceğiz. Biz pilot ülke olarak Suudi Arabistan'ı seçtik. Sektör olarak zararına da olsa ihracat yapmaya başlayacağız" dedi.

"HEDEFİMİZ ORTA DOĞU DEĞİL, AB PAZARI"
Tavuk eti ve kırmızı etin hassas üretilmesi gerektiğini de belirten Koca, İstanbul'da yüzde 45 oranında ambalajlı satışın gerçekleştiğini Anadolu illerinde ise yüzde 90'lar da ambalajlı satışın olduğunu söyledi. Irak'tan da ciddi oranda sipariş aldıklarını kaydeden Koca, Irak'ın yoğun talepte bulunmasına karşın sürekliliği olmadığını sadece senede iki ay ABD kapılarını kapatınca Türkiye'den mal sipariş ettiklerini bildirdi. "Bizim hedefimiz Ortadoğu değil. Standartlara uyup AB pazarına girebilmek" diyen Koca, Türkiye'de beyaz et üretiminin yıllık 1 milyon ton civarında olduğunu, 2008'de bu rakamı 1 milyon 100-200 bin seviyesine çıkarmak için ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek de, gerek üretim kapasitesi, gerek yatırım, gerek hijyen anlamında dünya standartlarında tesislere sahip olduklarının altını çizdi. Sektörün bölge istihdamına büyük katkıoluşturduğunu ve emek yoğun bir sektör olduğunu ifade eden Ericek, "Sektörü ne kadar büyütürsek köyden kente de göçü o derece önleriz, destek bekliyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 17:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?