22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bakan 'El insaf' dedi

Gaziantep ve Batman'da bir dizi temasta bulunmak amacıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne giden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, burada işadamlarının eleştiriyle karşılaştı.
 
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen törende, "İstanbul Sanayi Odası'nın, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasında sıralamaya giren Gaziantep'te yerleşik 28 firma ile TÜBİTAK tarafında AR-GE faaliyetleri desteklenen 21 firmaya ödülleri, Bakan Şimşek'in de katılımıyla verildi. 

Törene katılan sanayiciler Şimşek'e teşvik sisteminden faizlere, döviz kurundan istihdan politikasına kadar pek çok konuda eleştirilerini iletti. Çevresindeki pek çok ile teşvik verilirken Gaziantep'in bu uygulamanın dışında tutulmasının kendilerini zorladığını anlatan GSO Başkanı Nejat Koçer şunları söyledi:
"Ne yazık ki üretim ceza alıyor, tüketimse baş tacı ediliyor. Binlerce insanımız işsiz gezerken, yeni iş sahaları açmamız gerekirken üreten insanlara sırtımızı dönmeyelim, onları yanlış teşvik sistemiyle cezalandırmayalım. Bu haksızlığın artık bitirilmesini istiyoruz."


'Kurdan memnun olan var'
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben, "Sayın Bakanım, şu anda piyasada yaprak kıpırdamıyor. Piyasalar yanıyor" dedi. Düşük kurun ve yüksek faizin sorumlusunun Merkez Bankası olmadığını söyleyen Mehmet Aslan, "Bunun sorumlusu hükümettir. Hangi Merkez Bankası cari açık bu kadar yüksekken faizi 8 puan indirebilir" ifadesini kullandı.
Bu konuşmaların ardından kürsüye çıkan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Her şey ne güllük gülistanlık ne de iddia edildiği kadar kötü. El insaf, bu kadar da olmaz yani. Lütfen değerlendirmenizi dengeli yapın" dedi. Önümüzdeki birkaç ay içinde istihdama, üretime yönelik adımlar atacaklarını anlatan Şimşek, her şeyin başının bütçe disiplini olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Biz, problemi para politikasına havale etmiş değiliz. Merkez Bankası'nı suçladığımız da yok. Para politikasının etkinliğinin sınırları vardır. Türkiye'de faizler yüksek. Ama bunun sebebi, geçmişteki borç biriktirmeleridir. Kurdan çok memnun olanlar var. Kur terse giderse, perişan olacak belki de daha çok... Ben, bu işlere karışmak istemiyorum. Çünkü, Merkez Bankası bağımsız hale getirildi."


'Ben de üzülüyorum'
Gaziantep'in teşvik sisteminden dolayı mağdur olduğunu, buna üzüldüğünü ve bu sistemin rasyonel olmadığını kaydeden Şimşek şöyle devam etti:
"Bu mağduriyeti gidermenin birkaç yolu var. Biri zaman kaybetmeden Meclis'ten bir yasa geçirtip Gaziantep'i bunun içine koymak. O konuda çabaladık. Geldiğimiz noktada bakacağız, aradan bütçe falan geçti, onu yapabilirsek yine yapacağız. Diğer yöntem, bu sistemi daha rasyonel yapıya oturtmak."


'Ocakta reform başlıyor 7. gözden geçirme bitiyor'

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal güvenlik reformunun en geç ocak ayının 15'inde yürürlüğe gireceğini, ancak idari kısmının biraz zaman alabileceğini söyledi. IMF heyetini Türkiye'ye çağırdığını açıklayan Şimşek, "Önümüzdeki bir kaç gün içerisinde yapacağımız görüşmeler sonucunda 7. gözden geçirmeye ilişkin bir sonuca ulaşmayı düşünüyoruz. Gözden geçirmenin onaylanması da muhtemelen ocak ayını bulur" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 19:24:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?