22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bakan Güler'den nükleer yorumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de bir takım kişilerin Nükleer Santralleri öcü gibi göstermeye çalıştığını söyledi. Nükleer santrallerin diğer yöntemlere göre daha güvenli olduğunu dile getiren Güler, dünyada bir çok gelişmiş ülkenin bu yöntemi tercih ettiğini kaydetti. Güler, "Bir takım kişilerin öcü gibi göstermesine gerek yok. Bizim de çoluğumuz çocuğumuz bu ülkede yaşıyor. Risk olsa bunu yapar mıyız?" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Mimar ve Mühendisler Grubu'nun Dedeman Otel'de düzenlediği "Enerji Politikamız ve Bölgemizdeki Yeni Gelişmeler" konulu programa katıldı. Bakanlığı döneminde yapılan enerji yatırımları ve projeleri hakkında bilgi veren Güler, 2 saat süren bir konuşma yaptı. Güler, konuşmasının ardından salonda bulunan mimar ve mühendislerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin Nükleer enerji konusunda yaptığı yatırımlara değinen Bakan Güler, ilk nükleer santralin ne zaman yapılacağına dair net bir tarih veremeyeceğini söyledi.

Konuşmasını sinevizyon eşliğinde gerçekleştiren Güler, dünyada faaliyette olan nükleer santrallerin fotograflarını da ekrana yansıtarak, örnekler verdi. Nükleer santraller konusunda yapılan haksız eleştirilerden yakınan Güler, dünyada Almanya, Fransa, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin nükleer teknolojiyi kullanmasına rağmen, Türkiye'de bazı çevrelerin santralleri öcü gibi göstermeye çalıştığını söyledi. Güler, "Nükleer enerjiyi dünyada Almanya, Japonya herkes kullanıyor. Karbondioksiti yok ve dünya bunu kullanıyor. Bir takım kişilerin öcü gibi göstermesine gerek yok. Gerçekleri burda gördük. Varsa farklı görüşleri olan bunları söylesin. Bizim de çoluğumuz çocuğumuz bu ülkede yaşıyor. Risk olsa bunu yapmayız." diye konuştu

-"YENİ PETROL YASASI İLE MİLLİ MENFAATLERİ KORUDUK AMA HABERLER ÇARPTIRILDI"-

Yeni petrol yasası hakkında kamuoyunda şüpheler bulunduğu ile ilgili bir soru üzerine Güler, yasa ile Türkiye'nin milli menfaatlerinin korunduğunu söyledi. Bazı basın organlarında yazılan, "Devlet hakkı yüzde 2'ye indirildi" haberlerinin gerçek olmadığını ifade eden Güler, haberlerin çarpıtılarak verildiğini öne sürdü. Petrol işletmelerinde devlet hakkının yüzde 2 ile 12 arasında değiştiğini anlatan Güler, "Bu devlet hakkı denen yüzde 12,5 lik kısım vardır. O kısımda düzeltme yapmamıza rağmen, yüzde 2'ye düşdü diyorlar. Evet yüzde 2'ye düştü ama yüzde 2 ile 12 arasında değişti. Yani burada verimsiz olanları teşvik ettik, verimli olanlardan da fazla pay aldık. Hepsine aynı muameleyi yaparsanız kim yatırım yapar. Burada bir çarpıtılma yapıldı.Yüzde 12 olan devlet hakkını 2'ye düşürdü dediler. Bu tamamen eksik ve yanıltıcı bilgidir." ifadelerini kullandı.

Dünyada petrolü az olan ülkelerin yeni petrol yasası ile Türkiye'nin kullanmaya başladığı sistemi kullandığını aktaran Güler, şartların değişmesi halinde Türkiye'nin politikasının da değişeceğini anlattı. Güler, asıl amaçlarının Türkiye'de bulunan petrol ve doğalgazı çıkarmak olduğunu ve bunun için kendilerinden önceki döneme göre 7 kat fazla kaynak ayırdıklarını ifade etti. Akçakoca'da yapılan doğalgaz çalışmalarının devam ettiğini de anlatan Güler, 3 sene sonra almayı bekledikleri gazı bu kış alacaklarını aktardı.

-"ESKİDEN BAKANLAR TARTIŞILIRDI ŞİMDİ İSE PROJELERİ TARTIŞIYORUZ"-

Göreve geldikleri dönemde Enerji KİT'lerinde büyük oranda görev zararı bulunduğunu ve hazinenin bu yüzden sürekli zarar ettiğini söyleyen Güler, 2,3 katrilyon lira eski borcu ödediklerini ve yatırımları da kendi kaynakları ile yapmaya devam ettiklerini dile getirdi. "Eskiden bizim Bakanlıkta Bakanlar tartışılırdı, şimdi ise projeler tartışılıyor. Bu çok önemli" diyen Bakan Güler, "Şu anda yatırımlarımızı kendimiz yapıyoruz. Alamadığımız paranın bile vergisini veriyoruz. Zarar da yapmıyoruz. Görev zararı da yapmıyoruz. Bunun devlet hazinesine katkısı 13 katrilyon liradır. Şu anda borçlarımız ve alacaklarımız birbirini karşılıyor. Daha evel para nereye gidiyordu. Onu da artık siz düşünün. Böyle yapmasaydık biz de ekşimiş olurduk." ifadelerini kullandı.

-"TÜRKİYE ENERJİ TERMİNALİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"-

Türkiye'nin enerji sevkiyatı konusunda çok önemli bir konumda olduğuna da değinen Güler, gelinen noktada dünyada Türkiye'siz bir enerji denklemi kurulamadığının altını çizdi. "Türkiye Eskiden edilgen bir ülkeydi şimdi ise etken bir ülke" şeklinde konuşan Güler, "Türkiye enerji konsunda koridor, köprü olmaktan çıktı, 'Enerji Terminali' olmaya doğru ilerliyor. 100 yılın en önemli projelerinden birini bitirdik. Bin 776 kilometre uzunluğunda Bakü-Tiflis-Ceyhan(BTC) Projesi'ni tamamladık. BTC projesi kapsamında 300'e yakın ırmağın yolunu değiştirdik. Sadece Türkiye'de 10 bin işçi çalıştı." diye konuştu. Türkiye'nin enerji konusunda kendisine alternatifler ürettiğini vurgulayan Güler, Şahdeniz Dogalgaz projesi ile Yünanistan'a 15 Temmuz'da ilk doğalgazı vereceklerini dile getirdi. Güler, Samsun Ceyhan boru hattı ile de İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol yükünü hafifletmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Programın ardından Bakan Güler'e grubun rozetin takan Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Kalsın, çalışmalarından dolayı bakan teşekkür plaketi verdi

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2007 Pazar 15:40:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?