19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bakan hızını alamadı, Fransa'yı solladı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türk ekonomisinin geliştiğini, güven ve istikrar kazandığını belirterek, ''Bizim bütçemiz; Fransa, İngiltere, Macaristan, İtalya, Belçika, Yunanistan ve daha bir çok ülkeden çok daha iyi...'' dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Unakıtan, iktidarlarının 5. bütçesinin görüşüldüğünü, bugüne kadar bütün bütçeleri aynı politikayla hazırladıklarını söyledi. 

Bütçe politikasından taviz vermediklerini ve mali disipline riayet ettiklerini kaydeden Unakıtan, bu nedenle 40 milyar YTL olan bütçe açığının süratle düşürüldüğünü ve diğer hedefleri de tutturduklarını ifade etti. Enflasyonunun tek sebebinin bütçe açığı olduğuna işaret eden Unakıtan, şöyle konuştu: 

''Bütçe açığı her yıl süratle indi. 2006 yılı sonunda GSMH'nin yüzde 1'nin altında olacak. Avrupa ülkelerinde en fazla yüzde 3 olacak ama yüzde 3'ü aşan birçok ülke var. Bizim bütçemiz; Fransa, İngiltere, Macaristan, İtalya, Belçika, Yunanistan ve daha bir çok ülkeden çok daha iyi... Bütçe açığı inmeseydi enflasyonu indiremez, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamaz, Kurumlar ve KDV'de indirim yapamazdık.
Türkiye'de kalkınma, iyileşme, bütçede iyileşme olmadığı havası veriliyor. Böyle bir havayı vermek belki muhalefetin görevi ama öyle değil. Türkiye, 2000 ve 2001'de öyle ağır krizler yaşadı ki berber dükkanına giden adam sayısı bile azaldı. Adamın saçı çıkıyor tıraş olmaz mı? Emin olun olmuyor. Marketlerdeki alışverişler bile kesildi. Yemek yemez mi bir insan? Gıda en son vazgeçilecek şey. Gıda harcamaları azaldı. Bunları hepimiz birlikte yaşadık.''

-''HARCAMALAR ARTTI''-

TÜİK rakamlarına bakıldığında harcamalarda önemli artış olduğunun görüldüğünü belirten Unakıtan, ''Eğer bir ülkede harcamalar artıyorsa orada bir canlılık var demektir. Harcamalarda azalma ise krizin göstergesidir'' dedi. 

Bazı harcamalar hakkında bilgi veren Unakıtan, 2002 yılında 2 milyar 679 milyon YTL olan gıda ve alkolsüz içkiler harcamasının 2005'te 4 milyar 764 milyon YTL'ye ulaştığını kaydetti. O yıllarda TÜFE artışının yüzde 37.8 olduğuna işaret eden Unakıtan, giyim, konut, ev eşyası, eğitim, haberleşme, eğlence ve kültürdeki harcamaların da arttığını ifade etti. 

2002 yılında 1 milyon 88 bin buzdolabı satılırken, bu rakamın 2006 yılının 9 aylık döneminde 1.5 milyona yükseldiğini belirten Unakıtan, ''Bizim esas gayemiz iktidar ve muhalefet olarak Türk insanının refah düzeyini yükseltmek olmalı. Türkiye ekonomik açıdan da ileri ülkeler seviyesine gelmeli. Garip ülke olduğun zaman her bir dert başına gelir. Evlerdeki eşlerin kavgası bile çoğu zaman ekonomiktir'' diye konuştu. 

Unakıtan, kendilerinden önce köylünün traktörünü sattığını belirterek, 2002 yılında 6 bin 300 traktör satılırken bu yılın 9 ayında 28 bin 800 satıldığını anlattı. Unakıtan, ''Şu muhakkak ki Türk ekonomisi gelişiyor. Türk ekonomisi güven ve istikrar kazandı. Bunu her bakımdan görmek mümkün'' görüşünü kaydetti.

-''KOMİSYONU ÇİN'E GÖTÜREYİM''-

Geçmişte yılda ortalama 1 milyar dolar yabancı sermayenin Türkiye'ye geldiğini, bunun gazetelerde ayrıntılı olarak sorgulandığını ifade eden Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Şimdi 'bu kadar yabancı sermaye geliyor, acaba bizi satın mı alacaklar' deniyor. İşte komünist Çin o kadar fazla yabancı sermaye çekiyor ki dünyanın başka ülkelerinde yok. Citibank orada yeni bir banka satın aldı. O Çin'e bir gitseniz... Yani buraya ödenek koyup, bir gün uçağa atlatacağım, hepinizi Çin'e götürüp getireceğim. Bakanlık olarak ben organize ediyorum. Bütün Komisyon üyeleriyle bir Çin'e gidip gelelim. Orada özelleştirme, yabancılara satış, yabancı sermaye, kalkınma var mı yok mu?'' 

Unakıtan'ın sözleri Komisyonda milletvekillerinin gülmelerine neden olurken, CHP'li Akif Hamzaçebi ise ''Sanki Komisyonun dünyadan haberi yok'' diyerek tepki gösterdi. ''İsterseniz arkasından da Küba'yla gidelim'' diyen Unakıtan'a, diğer CHP'li üyeler ''Rüşvet mi veriyorsunuz?'' derken, ''Ne zaman gidiyoruz'' sorusuna ise ''Bu bütçeyi bir geçelim. Ama ittifak istiyorum. Rüşvet önermiyorum, bunun
doğruluğunu göstermek istiyorum'' karşılığını verdi.

-''ESKİDEN FAİZE YETMİYORDU''-

Bütçenin sağlam olması, açıklara prim vermeden ve mali disiplini elinde tutmanın yararını gördüklerini anlatan Unakıtan, göreve geldiklerinde 6.5 milyar YTL'lik olan yatırımın bugün 15 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi. Unakıtan, ''Eskiden bütçede faizler vergi gelirlerinden daha fazlaydı. Şimdi çiftçiye, köylüye, esnafa, fakir fukaraya da veriyoruz'' dedi.

-KAÇAKÇILIK VE KAYITDIŞIYLA MÜCADELE-

Unakıtan, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için yasal düzenlemelerin yanısıra marker uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, kaçağın asgariye indirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. 

''Kayıtdışılıkla mücadele için elimizden geleni yapıyoruz'' diyen Unakıtan, bu alanda geçmişe göre etkinliğin arttığını vurguladı. Teknolojik altyapının geliştirilmesiyle incelemelerin geçmişle kıyaslanmayacak şekilde hızlı ve etkin yapıldığına işaret eden Unakıtan, ''Binlerce naylon faturayı, on binlerce kullanıcıyı ve mükellefi bir kerede çıkarabiliyorsunuz. Veri tabanı gelişti. Her türlü bilgiyi veri ambarına koyuyoruz ve bunlarla ilgili inceleme sistemleri geliştiriyoruz. Risk analizlerine göre çalışıyoruz. 32 milyar matrah farkı çıkmış. Bu boşuna çıkmadı. Uzlaşma müessesesini fazlaca çalıştırıp biran önce tahsile gidilmesi gayreti içinde oluyoruz'' dedi 

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın ''kayıtdışıyla başarılı olunmadığı'' sözlerinin hatırlatılması üzerine Unakıtan'ın, ''Sayın Babacan benim kabine arkadaşım. Kendisiyle bizzat konuşurum. Ben burada yaptıklarımı anlatıyorum'' demesi üzerine CHP'li Mustafa Özyürek, ''Sayın Babacan'a da anlatın da böyle demeçler vermesin'' dedi. 

AK Parti'li Ergun Dağcıoğlu, CHP'lilere tepki göstererek, ''kelimelerle dans edilerek bir yere ulaşılamayacağını'' söyledi. Unakıtan da ''Bir şeyimiz varsa biz Ali Bey ile oturur konuşuruz. Siz çok fazla meraklı olmayın'' diye konuştu.

-''ÜSLUP'' TARTIŞMASI-

CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun kayıtdışı ile ilgili çalışmanın ayrıntılarını öğrenmek istediğini söylemesi üzerine Unakıtan, bu çalışmayı daha sonra kendilerine ileteceğini söyledi. Unakıtan, Kılıçdaroğlu'na ''Sayın üstad, öyle kafadan atarak hazırlandı mı sanıyorsun? Sen oradan çıkma bir adamsın. Maliye kökenli bir arkadaşımızsın. Öyle şeyden mi hazırlanıyor'' dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun Unakıtan'ın üslubuna tepki göstererek, ''Grubun düzeyine uygun olmayan ifade kullanıyorsunuz'' demesine Unakıtan, ''Sen o kadar ifade kullanıyorsun da düzeyine uygun oluyor. Ben kullanınca mı uygun olmuyor'' karşılığını verdi. 

Unakıtan, kayıtdışıyla ilgili strateji belirlediklerini ifade ederek, kendilerine 10 yıllık bir hedef belirlediklerini, bu süre sonunda gelişmiş
ülkelerin seviyesine gelineceğini bildirdi.

-''KÖYDES'' TARTIŞMASI-

KÖYDES ile ilgili ödeneklerin kaymakamlıklara gönderdiğini anlatan Unakıtan, ''KÖYDES ile ilgili yolsuzluk olduğu'' iddiasının yanlış olduğunu belirtti. 

Unakıtan, ''Ben paraları ilçe başkanlarına, il teşkilatlarına göndermiyorum. Tamamını kaymakamlıkların hesabına gönderiyorum. Harcamaları yapan vali ve kaymakamlar mülkiye müfettişlerince denetleniyor. İhaleyi kazananın AK Parti'li olduğunu gerekçe gösterip 'vay burada yolsuzluk var' demek doğru değil'' diye konuştu. 

CHP'li Özyürek'in ''İçişleri Bakanı burada mülkiye müfettişlerini gönderdiğini söyledi. Hatay'da Ali Dibo, Beypazarı ve kaç tane yerdeki işi orada kendi aralarında paylaştırmışlar'' demesi üzerine Unakıtan, CHP'li Muğla Belediyesinin de iş kazandığını söyledi. 

CHP'li ve AK Parti'li milletvekillerinin karşılıklı tartışması üzerine Unakıtan, KÖYDES ile bugüne kadar yapılamayan işlerin yapıldığını, 2007 yılı sonuna kadar yolu ve suyu olmayan köy kalmayacağını bildirdi.

-YASİN EL KADI-

Maliye Bakanı Unakıtan, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı ile ilgili yapılan incelemelere ilişkin sorusunu da yanıtladı. Unakıtan, ''Yasin El Kadı ile ilgili inceleme yapılmamış, inceleme durdurulmuş, örtbas edilmiş'' gibi bazı şeyler söylendiğini ifade ederek, ''Yasin El Kadı ile ilgili bütün incelemeler yapılmıştır. MASAK tarafından yaptırılmıştır. MASAK elde ettiği bilgilerin tamamını mahkemeye, savcılığa ulaştırmıştır'' dedi. 

Unakıtan, Kartal Cumhuriyet Savcılığının kendilerinden istediği bilgilerin gönderildiğini de kaydetti.

-YEDEK ÖDENEK KALEMİNE 58 MİLYON YTL-

Bu arada, AK Parti'li üyeler tarafından verilen bir önergeyle, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının 2007 yılı mal ve hizmet alımları, sermaye giderleri ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için 58 milyon YTL, Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenekler kısmına eklendi. 

Daha sonra, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Gelir Bütçesi kabul edildi.

-TEMEL FIKRALARI-

Öte yandan, Maliye Bakanlığının bütçe görüşmelerine ''Temel Fıkraları'' damgasını vurdu. Eleştirilerini Temel fıkraları ile dile getiren CHP'li üyelere, AK Parti'li milletvekilleri fıkralarla karşılık verdi. Unakıtan, fıkraları beğendiğini belirterek, teşekkür etti.
aa
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 00:43:45
Güncelleme :30 Kasım 2006 Perşembe 00:49:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?