22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bakanlıkta yolsuzluk operasyonu

BOTAŞ'ta operasyon genişliyor


Beyaz Enerji Operasyonu'na karışan İbrahim S. adlı işadamı, bu operasyonda da kilit isim olarak ortaya çıktı.

Botaş'ın şehir iletim, kompresör, depolama ihalelerinde yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan operasyonda bir müsteşar yardımcısı, iki genel müdür yardımcısı ile birlikte, 7 Botaş mühendis ve bürokratın adı karışırken, bu ihalelerle ilgili şu ana kadar 30'un üzerinde işadamı gözaltına alındı.


Operasyonun daha da genişleyeceği bildirilirken, ismi daha önce de Beyaz Enerji Operasyonu'na karışan İbrahim S. adlı işadamı, bu operasyonda da kilit isim olarak ortaya çıktı. İbrahim S.'nin, Botaş bürokratları aracılığıyla şartnameleri şirketlere özgü hale getirerek, ihalelere fesat karıştırdığı belirtildi.

Botaş'ta yaşanan yolsuzluklar üzerine Bakan Hilmi Güler'in talimatı üzerine Teftiş Kurulu'nun 6 ay önce başlattığı operasyon büyüyor.

Soruşturma sonucu, aralarında Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımıcısı B.A., Botaş Genel Müdür Yardımcısı Ş.A. ve R.Ç. ile Daire Başkanı Ö.K. ve 7 bürokratın adı karıştı. Soruşturma neticesinde Bakanlık, 7 Botaş bürokratı akkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Süreçte, Teftiş Kurulu ile birilikte yer alan Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşler ekipleri, eşzamanlı olarak kurum dışında ihaleye fesat karıştıran; başta İbarhim S. ve bu şahsın ihalelere fesat karıştırdığı işleri alan 30'un üzerinde işadamını gözaltına aldı.

İsmi daha önce Beyaz Enerji Operasyonu'na karışan İbrahim S.'nin, Botaş genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarının aracılığıyla aralarında İzmir, Selçuk, Nazilli'nin yer aldığı çok sayıda şehir iletim hatları ile Çankırı ve Çorum'u kompresör ve Tuzgölü depolama ihalelerinde şartnameyi şirketlere göre düzenleyerek, ihale kazandırdığı öğrenildi.

Enerji Bakanlığı, kurum içi soruşturmayı devam ettirirken, polis, Botaş'ın geriye dönük ihalelerini incelemeye aldı. Bu nedenle gözaltı sayısının artması bekleniyor. 

Bakan Güler'den operasyon açıklaması


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 7 bürokrat hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2006 yılında başlayan soruşturmanın daha çok Botaş üzerinde yürütüldüğünü belirterek, soruşturma sonrası 7 bürokrat hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.


Enerji Bakanlığı'nda sürdürdüğü operasyonlar ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Güler, 2006 yılından beri bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Amacımız temiz bir toplumun, temiz bir yatırım ortamının olması. Bunun için de bu konu ile ilgili yaptığımız soruşturmayı savcılığa suç duyurusu olarak bildirdik. Dolayısıyla konu yargıya intikal etmiş" dedi.

Gözaltına alınan 30 kişi olduğunun hatırlatılması üzerine Güler, kendilerinin 7 bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, diğer isimlerin ise bu olaylarla bağlantılı işadamları ve ilgili kişiler olabileceğini söyledi. Güler, bu soruşturma ile ilgili olarak, daha önceden görevden alınmalar, istifalar olduğuna da dikkat çekerek, soruşturmanın daha çok Botaş üzerinde yapıldığını ve bu şekilde Botaş'ta doğru ve yanlışların ortaya çıkacağını kaydetti.

Soruşturmada Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy'un isminin geçtiğinin hatırlatılması üzerine Güler, "Bu detaylara girmek istemiyorum. Arkadaşımız zaten daha evvelden ayrılmıştı. İsimler üzerine durmak istemiyorum" diye konuştu.



ÖNCEKİ HABER

Enerji Bakanlığı'nda yolsuzluk iddiaları üzerine operasyon yapıldı.

Yolsuzluk iddiaları üzerine Enerji Bakanlığı'nda operasyon yapıldı. Polis ilk kapsamda bürokrat ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 30'a yakın kişiyi gözaltına aldı.

Enerji Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine Enerji Bakanı Hilmi Güler, Teftiş Kurulu'na talimat vermişti. Teftiş Kurulu, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün ihale ve işlemlerini mercek altına aldı.

Bazı işlemlerde hata ve usulsüzlükler tespit edilince genel müdür yardımcıları, bir daire başkanı ve 2 bürokrat görevden alındı.

Teftiş Kurulu, görevden alınan bürokratlar hakkında da soruşturma başlattı. Bu gelişmelerin ardından Maden İşleri Genel Müdürü Hilmi Özbeden, emekliliğine 4 yıl kalmış olmasına rağmen görevinden istifa etti.
Ayrıca tüm bu gelişmeler yaşanırken, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy’un uzun süreli izne ayrılması dikkat çekmişti.

Teftiş Kurulu, hazırladığı raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Dosyayı inceleyen savcılık Emniyet Müdürlüğü'ne 30'a yakın kişinin gözaltına alınması için talimat verdi.

Gözaltıların süreceği ve Enerji Bakanlığı'na bağlı diğer kurumlara da sıçrayacağı belirtiliyor.

 

ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 11:11:30
Güncelleme :19 Ekim 2007 Cuma 16:59:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?