23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bakanlık'tan geciken GDO itirafı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kamuoyunda uzun süre tartışılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili itirafta bulundu.

Tarım Bakanlığı'nın daha önceki, "Türkiye'de hiçbir şekilde GDO'lu ürün üretilmediği, ithal edilmediği ve tüketilmediği" açıklamalarından sonra, Bakan Eker'in "Ülkemizde GDO'lu ürünlerle ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığı için bununla ilgili özel bir kontrol de yapılmamaktadır" açıklaması dikkat çekti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Hatay Milletvekili Züheyir Amber'in GDO'lu ürünlerle ilgili sözlü soru önergesine yazılı cevap verdi. GDO'lu ürünlerin iç piyasada üretildiğine ilişkin tartışmaların yaşandığı daha önceki dönemde tüm bu iddiaları yalanlayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın fikir değiştirmesi dikkat çekti. Milletvekili Amber'in, Türkiye'de genetik yapısı değiştirilmiş ürün olup olmadığına ilişkin sorusuna Bakan Eker, "bu ürünlerle ilgili herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için kontrolün de yapılamadığı" şeklinde yanıt verdi. Bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Eker'in açıklaması şöyle devam etti:

"İthal edilen mısır ve soya fasulyesi daha çok yem sanayiinde kullanılmaktadır. Ülkemizde, tohum amaçlı olanlar hariç GDO'lu ürünlerle ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmaması nedeniyle, gerek iç piyasada gerekse ithalat aşamasında buna ilişkin özel bir kontrol de yapılmamaktadır. GDO'lu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanımı hususunda, Cartegena Biyogüvenlik Protokolü dışında yasaklayıcı ya da serbest bırakıcı herhangi bir düzenleme yoktur. Bu kapsamda, BM tarafından hazırlanan ve TBMM tarafından 24.06 2003 tarihinde onaylanan Cartegena Biyogüvenlik Protokolü 24.01 2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir."

Bakan Eker, Tarım Bakanlığı'nın GDO'lu ürünlerle ilgili AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında mevzuat çalışmalarına başladığını da hatırlatarak, oluşturulan Ulusal Biyogüvenlik Komisyonu'nun "Biyogüvenlik Yasa Tasarısı"ı hazırladığını ifade etti. Eker ayrıca, Tarım Bakanlığı'na bağlı Ankara İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü ile Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde, ithal edilen hammadde işlenmiş veya işlenmemiş gıda ve yemlerde GDO olup olmadığını ölçecek Biyogenetik Laboratuarları'nın kurulduğunu kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 10:50:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?