29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Baklagiller füze gibi fırlayacak!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, baklagillerde yaşanacak fiyat artışlarının pirinci geride bırakacağını kaydederek, “Türkiye’de baklagillerin fiyatları füze gibi fırlayacak” dedi.

ZMO Başkanı Günaydın, açıklamada bulunurken, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Kahramanmaraş, Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu’da aşırı sıcakların yaşandığını ve söz konusu durumun hem hububatı hem de baklagilleri etkileyeceğini söyledi.

Sıcaklardan hububat rekoltesinin daha az etkileneceğini, Türkiye’nin diğer bölgelerinde hububat üretiminin iyi olduğunu belirten Günaydın, “Türkiye’de baklagillerin geleneksel üreticisi Güneydoğu Anadolu’dur, buralardaki ciddi bir üretim daralması Türkiye’de fiyatları füze gibi fırlatacak. Bu sene çeltik için konuştuklarımızı önümüzdeki sene baklagiller için konuşacağız” dedi.

Günaydın, arz eksikliği ve fiyat artışlarının önlenmesi noktasında TMO’nun yeniden baklagillerle ilgili görevlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

-“PİYASAYI REGÜLE EDEBİLECEK BİR KURUM YOK”-

Günaydın, şuanda Türkiye’de baklagillerden sorumlu bir kamu kuruluşu olmadığını, baklagillerin tamamıyla piyasanın elinde olduğunu söyledi. Olası bir arz eksikliğinin fiyatları yükseltmesi konusunda, piyasayı regüle edebilecek bir kurum da bulunmadığını ifade eden Günaydın, baklagillerin durumunun çeltikten daha kötü olacağını kaydetti.

Günaydın, alınacak önlemler noktasında kısa vadede, Dünya piyasaları durgunken TMO’nun şimdiden baklagillerle ilgili görevlendirilmesi ve ithalat yapılmasının gerektiğini söyledi.

Söz konusu ithalatın hasat döneminin sonrasında yapılması gerektiğini vurgulayan Günaydın, “Kısa dönemde arz eksikliğinin giderilmesi noktasında bundan başka yapılacak hiçbir şey yok. Aksi durumda özel sektör fırlayan fiyatlardan yüksek paralar kazanacaktır” dedi. Orta vadede ekim alanlarının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Günaydın, uzun vadede Türkiye’nin çok geniş nadas alanlarında ve sulanamayan alanlarda baklagillerin üretimini özendirici tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

anka
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 13:03:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.78.xxx Tarih : 27.04.2008 22:46:37

ŞİŞİRME HABER DAHA HASAT EDİLMEDEN TOPRAKTAKİ BAKLA GİLİ FÜZE YAPTILAR YAZIN ZATEN BAKLA GİLE OLAN TALEP AZALIYOR MEMLEKETİMİZDE ZATEN UZUN YILLARDIR BAKLA GİLE OLAN TALEP AZALDI HER MEVSİM HER TÜRLÜ ÜRÜN VAR NAPALIM KURU İLE NOHUTU HAFTADA BİR YE