29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Balda ithalat izni çıktı

Bütün dünyada arıların esrarengiz ölümleri Türkiye'de de etkisini gösterdi. Bal üretimi ve ihracatı dibe vururken, Tarım Bakanlığı ithalat için izin çıkardı.

CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e, bal arılarının ölüm nedenlerine ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Süner, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, dünyada bal arıların gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının nedenleri araştırılırken Türkiye’deki durumun da farklı olmadığını savundu. Arıcılığın yaygın olduğu illerden Hatay’da 600 milyon bal arısının öldüğüne dikkati çeken Süner, Türkiye’de uzun süredir sıkıntı yaşanan bu sektörde küresel ısınmanın da etkisiyle bal üretiminin ciddi oranlarda düştüğünü vurguladı. Bu durumun ihracat rakamlarına da yansıdığını bildiren Süner, 2002 yılında 15,6 bin ton ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin, geçen yılın 10 ayında sadece 168 ton ihracat gerçekleştirebildiğini belirtti.

Süner, Bakan Eker’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Tükettiğimiz besinin üçte biri, bal arısının tozlaştırmasına bağlı olarak yetişmektedir. Yiyeceklerimizin üçte birinin azalması, ekonomide ve vatandaşlarımızın beslenmesinde önemli bir açığın doğmasına neden olacaktır. Bunun önüne geçebilmek ve Bal arılarının ölümlerinin nedenleri hakkında Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Yıllar boyunca bal ihracatında dünyada ön sıralarda yer alan ülkemizde, bal ithal edilmesine dair düzenleme Bakanlığınız tarafından onaylanmış ve 06.02.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Ne olmuştur da ihracatta ön sıralarda yer alan bu sektörde ithalata gerek duyulmuştur?"

...
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 15:27:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?