20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Banka denetçilerine geniş yetki

IMF ile yürütülen ekonomik programın en önemli ayaklarından birisi olan kamuoyunda bilinen ismiyle Bankacılık Yasa Tasarısı Taslağı, yeni adıyla Finansal Hizmetler Kanunu Tasarısı Taslağı Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’e sunuldu.

Taslak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun katkılarıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından hazırlandı.

İmar Bankası olayından ders alındı

Bankaların görüşü alındıktan sonra son şeklini alan tasarıda, İmar Bankası olayından çıkarılan derslerin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı görülüyor

IMF ile sorun oluşturan bankalar yemini murakıplarının durumu yeni tasarıda da korundu.

Murakıplara geniş yetki

Tasarıda, İmar Bankası ve Uzan olaylarının tekrarlanmaması için bankalar yeminli murakıplarına, bankaları denetleme görevinden çok daha fazlası verildi. Bundan böyle murakıplar, bankaların sahibi ya da ortağı olduğu bütün iştirakleri denetleyebilecek.

Banka sahipliği şartları

Yasa tasarısı taslağında, bir diğer tartışmalı konu olan banka sahipliği meselesi de ayrıntılı bir şekilde yeraldı.

Buna göre, herhangi bir şirketi iflas eden, daha önce bir bankasına el konulan, ağır hapis cezası alan, 5 yıldan fazla hapis yatan, rüşvet ve yüz kızartıcı suç işleyen, resmi ihalelere fesat karıştıran, kara para aklayan ve vergi kaçakçılığı yapan kişiler banka sahibi olamayacak.

Yasa tasarısıyla birlikte banka sahiplerinin, bankacılığın gerektirdiği mali güç ve itibara sahip olması şartı da aranacak.

cnn ekonomi
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 10:44:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?