20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Bankacıların umutlu bekleyişi

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatmama yönünde verdiği karar siyasi alandaki belirsizliği ortadan kaldırdı. Bu kararın ardından piyasalar bayram yerine dönerken, gözler bekleme sürecine girmiş olan sektörlere çevrildi. Özellikle yılın ilk çeyreğinin ardından yaprak kıpırdamayan gayrimenkul sektörü şimdi ertelenen taleplerin gündeme gelmesini bekliyor. Bankacılar bu taleplerle birlikte konut kredilerinde de kıpırdanma yaşanacağı konusunda hem fikir.

ABD mortgage krizine bağlı olarak sarsılan piyasalar mart ayında AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dava ile alt üst oldu. Döviz kurları yukarı yönlü hareket ederken, bono faizleri de yüzde 23 sınırına kadar dayandı. Yaşanan bu gerginliklerle birlikte tüketicilerde özellikle büyük montanlı alışverişlerini rafa kaldırdı. Yaşanan olumsuzluk gayrimenkul sektörü üzerinde büyük etki yarattı. Sektörde neredeyse yaprak kıpırdamadı.

Piyasalar rahatladı
Artan maliyetler nedeniyle bankalar konut kredi faizlerini kademeli olarak yüzde 1.60 ve üzerine çekince tüketiciler sadece olup biteni izlemekle yetindi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta AKP’nin kapatılmaması yönünde verdiği karar siyasi alandaki gerginliğin ortadan kalkmasını sağladı. Böylece global piyasalardaki tedirginliğe rağmen Türk para ve sermaye piyasalarında bayram havası oluştu. Dolar kuru 1.14 YTL seviyelerine kadar gerilerken, gösterge bono bileşik faizi de yüzde 18 gibi bir seviyeye indi.

Yabancıların yeni pozisyon açmaları ile birlikte Türkiye yeniden sıcak para girişine sahne oldu. Böylece maliyetler yeniden gözden geçirilmeye başladı. Özellikle bankacılar yaşanan bu gelişmelerin konut kredileri tarafında canlılığı beraberinde getireceğini savundu. Tüketicilerinde yaşanan gerginlik nedeni ile taleplerini ertelediğini şimdi bunun gündeme geleceğini dile getiren bankacılar, şunları söyledi: "mart ayından bu yana yurtdışında yaşanan gerginlikle birlikte siyasi alandaki endişe eklenince talepler rafa kalkmıştı. Ancak şimdi tüketicin güveni de yerine geldi. Böylece ev satın almak isteyenler yeniden hesaplama yoluna gidecek."

Talepte canlanma yaşanır
ANAYASA Mahkemesi’nin aldığı kararın pozitif etkisinin olacağını dile getiren İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi, sözlerine şöyle devam etti: "Faizlerdeki yukarı yönlü baskının azalacağını düşünüyorum. Ama bundan faizlerin düşeceği sonucunu çıkaramayız. Faizler enflasyon dinamikleri ile ilintili. Ancak beklentim tüketici talebinin de artması yönünde. Rakamlara yansımasını birkaç hafta sonra görürüz. Bu yıl için konut kredi portföyünün 38-42 milyon YTL aralığında tamamlayacağın öngörüyoruz"

Faizler düşecek beklentisine girilmesin
Piyasaların siyasi gerginliği üzerinden atmasının ardından konut kredi faizleri üzerindeki yukarı yönlü baskının kalktığını söyleyen bankacılar aşağı yönlü bir seyrin sözkonusu olmayacağını ifade etti. Siyasi arenadaki gerginlik nedeniyle taleplerini erteleyen tüketicilerin şimdi ’faizler düşüşe geçer’ şeklinde bir beklentiye girmemeleri konusunda uyardı. Bankacılar konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Konut kredilerinde faizlerdeki yukarı yönlü baskı kalktı. Ancak hem yurtdışı hem de içeride yukarı yönlü hareket eden enflasyon ve cari açık var. Konut kredilerinde hızlı bir düşüş bekleyişi ile talepleri ertelemek yanılgı olur."
 

hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 21:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?