30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bankacıların yürüyüşü değişti

Yurtdışında başlayan ve boyutları giderek büyüyen çalkantıyı "türbülans" olarak niteleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "Ben ne kriz, ne de dalgalanma diyorum. Kriz demek, Türkiye açısından da haksızlık olacaktır" diye konuştu.

Yurtdışında uluslararası dev bankaların son dönemde yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek, Türk bankacılık sistemindeki değişime vurgu yapan Bilgin, "Bankalarımızın hakkını vermek gerekiyor. Şimdi büyük sorunlar yaşayan ABD ve Avrupa'daki bankalar, bir dönem bize akıl vermekte ve mağrur bakışlarıyla belki de küçümsemekteydiler" dedi.

FISILTIYA GEÇİT YOK

Risk Yönetimi Zirvesi'nde konuşan Türk bankalarını off-shore uygulamaları ve türev ürünlerde gösterdikleri yaklaşımlar nedeniyle kutladığını ifade ederek, "Bankacılarımızın, inanın ki son dönemde yürüyüşleri bile değişmiştir" görüşünü aktardı. Buna karşın bankacılık sisteminde risklerin bulunduğunu kaydeden Bilgin, bunları "global dalgalanma, mevzuat, fısıltı, likidite ve kredi riski" şeklinde sıraladı.

Henüz bir sıkıntı doğmamasına karşın geri dönmeyen kredilerle ilgili sürecin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirten Bilgin, Türkiye'nin 2001 krizinde "fısıltılardan çok zarar gördüğünü" ifade ederek, yaşanan süreçte bu yönde gelişmeler olması durumunda BDDK olarak "çok sert" davranacakları uyarısı yaptı.

İKİNCİ YARI DAHA OLUMLU OLACAK

BDDK Başkanı Bilgin ayrıca, dünyadaki finansal dalgalanma konusunda yılın ikinci yarısında daha olumlu sinyaller gelmeye başlayacağı görüşünde olduğunu söyledi. Bilgin, Türk bankalarının da, geçmiş dalgalanmalardan farklı olarak, bulaşıcılığı engellemekte başarılı olacağı kanısını taşıdıklarını aktardı.

Bugün
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 02:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?