16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bankacılıkta istihdam artıyor

Türk ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler, finans sektöründe çalışanların yüzünü güldürdü.

2001'de yaşanan ekonomik kriz sonrasında birçok bankanın kepenk indirmesiyle yaklaşık 20 bin bankacının işsiz kaldığı o kötü günler çoktan geride kaldı. Sadece son bir yıllık dönemde 777 yeni banka şubesinin açılması ve artan rekabet 12 bin 895 kişinin sektöre adım atmasını sağladı.

Bankalar arasındaki bu amansız rekabet çalışanların maaşlarına da olumlu yansıdı. Finansbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Temel Güzeloğlu, ekonomideki büyümeye bağlı olarak bankaların yeni yatırım çalışmalarına hız verdiklerini, bunun da istihdam imkânlarını artırdığını kaydetti.

Önümüzdeki beş yıl içinde 10 ila 12 milyon yeni müşterinin ortaya çıkacağını gören yerli ve yabancı bankaların hızlı bir yeniden yapılanma sürecine girdiğini kaydeden Güzeloğlu, artan personel ihtiyacının maaşlarda yükselişi de beraberinde getirdiğini belirtti. Güzeloğlu, "Şube açmak sorun değil, ama şubeyi idare edecek müdür bulma noktasında tüm bankalar ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu da şube müdürü maaşlarının son dönemde ciddi anlamda yükselmesine neden oldu." dedi.

Bankaların son dönemde yaşanan büyümeyle doğru orantılı bir insan kaynakları politikası oluşturamadıkları için, ortaya çıkan açığı transfer yoluyla çözdüğünü anlatan deneyimli bankacı, bu durumun da şube müdürü maaşlarında ciddi bir artışa sebebiyet verdiğini söyledi. Yaşanan artışın oldukça tatmin edici olduğunu ifade eden Güzeloğlu, durumu esprili bir dille özetledi: "Biz üst düzey yöneticiyiz. Dolayısıyla zam dönemlerinde iyi maaş almamız beklenir. Ama inanın bizim maaş zamları şube müdürlerinin yanında çok düşük kaldı."

Bu sorundan ötürü birçok bankanın MT (Manager Training-Yönetici Yetiştirme) programlarına hız verdiğini anlatan Güzeloğlu, sektördeki artan rekabetin insan kaynakları kalitesini de ön plana çıkardığına dikkat çekti. Yeni dönemin yerinde istihdamı daha önemli hale getirdiğine işaret eden Finansbank Genel Müdür Yardımcısı, banka olarak bu konuda özel bir çalışma yürüttüklerini anlattı. Söz konusu çalışma kapsamında Anadolu'daki tüm üniversiteleri gezdiklerini ve üniversite son sınıf öğrencilerine "Memleketinizde şube açılsa çalışmak ister misiniz?" sorusu yöneltildi. 'Evet' cevabını verenler yeni açılacak şubelerde istihdam etme yoluna gidiliyor. Türkiye Bankalar Birliği Eylül 2007 raporuna göre, son bir yılda kamu sermayeli mevduat bankalarında çalışanların sayısı 917 kişi artarken, özel sermayeli bankalar 9 bin 621 kişiyi işe aldı.

Ufuk Şanlı /Zaman
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 11:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?