26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bankalar, faiz tablosu asacak

Bankalar yıllık faiz ve masraf tablosu asacak

Bankalar, 1 Şubat’tan itibaren konut, otomobil ve ihtiyaç kredilerinin aylık değil yıllık faizini açıklayacak. Tablolarda müşteriden alınan masraflar da yer alacak

Bankalar, kendilerine gelen şikayetleri göz önünde tutarak tüketici kredileri faizlerinde vatandaşı yanıltan ilan, reklam ve duyurulara ortak standartlar getiriyorlar. Bankalar, 1 Şubat’tan itibaren tüketicilere verdikleri tüm tüketici kredilerinin faizlerini hiçbir yanıltmaya yer vermeyecek şekilde, aldıkları masraflarıyla açıklamak zorunda kalacaklar.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) aldığı karar, üye tüm bankalara bildirildi. Bankalar Birliği Genel Sekteri Ekrem Keskin, kararın daha önce alındığını ancak uygulamaya geçmek için bankaların teknik altyapılarını buna hazırlamasını beklediklerini kaydetti. Keskin, 1 Şubat’ta başlayacak olan uygulamanın bankaların reklam ve ilanlarının yanı sıra internet sitelerini de kapsayacağını söyledi.

BDDK şikayetlere bakıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri, daha önceki açıklamalarında tüketicilerin yoğun olarak kredi kartlarından alınan ücretler ve tüketici kredilerine yönelik kampanyalardaki yanıltıcı ifadelerden şikayetçi olduklarını açıklamışlardı. BDDK yetkilileri, bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerde banka müşterilerinden gelen şikayetleri de dikkate alarak bankalardan şikayetlerin önüne geçecek tedbirleri almalarını istiyor.
Tüketici kredilerindeki rekabet sonucunda konut, ihtiyaç ve otomobil kredilerindeki kampanyalarda dikkat çeken bu durum, bankaların uyacağı ‘yıllık toplam faiz maliyet tablosu’yla son bulacak.
Bankalar Birliği üyesi tüm bankalar, tüketici kredilerini duyurdukları yazılı ve görsel medyadaki ilan ve reklam kampanyalarında; kredileri, tutar, kredi vadesi, alınacak ücretler ve yıllık toplam faiz oranlarıyla açıklayacaklar. Böylece müşteriler standart başlıklarla açıklanan banka tüketici kredilerini daha rahat karşılaştırarak kendi aleyhlerine olabilecek kararlardan kaçınacaklar.

Kampanyaları iyi okumak
Tüketici şikayetleri, en fazla faiz oranlarına yönelik kampanyalarda yoğunlaşıyor. Örneğin, müşteriden alınan ekspertiz, ipotek ve sigorta ücretleriyle daha yüksek oranlara varan aylık ve yıllık faizler kampanyalarda ‘sıfır faiz’ veya daha düşük oranda faiz olarak duyuruluyor.
Bu düşük ya da ‘sıfır’ faizlerin cazibesine kapılarak krediyi alan tüketiciler, bir süre sonra aslında ödedikleri faizlerin masraflarla çok daha yüksek oranlara çıktığından şikayet ediyor. Tüketiciler bu şikayetlerini dile getirirken, bankaların müşteriye krediyi pazarlarken faizi düşük tuttuğunu bildirdiğini, ekspertiz, dosya masrafı gibi kalemlerle faizi rakiplerinin verdiği piyasa faizine çektiğini duyurmadığını anlatıyor.



Müşteri faiz tablosuyla karşılaştırma imkanı bulacak
- Bankalar Birliği’nin oluşturduğu Yıllık Toplam Faiz Tablosu, müşteriyi doğru bilgilendirerek farklı bankaların tüketici kredilerini karşılaştırma imkanı verecek.
- Yıllık toplam faiz maliyeti hesaplamasında akdi faiz oranı, dosya, tahsis, kullandırım, haberleşme, istihbarat ve benzeri ad altında banka birimlerince icra edilen operasyonlar için alınan ücret veya komisyonlar ile faiz indirimi için talep edilen ek komisyonlar ve bunlara ilişkin yasal yükümlülükler yer alacak.
- Kredi kullanıcısının risk özelliklerine, kredi konusu menkul ya da gayrimenkulün niteliğine göre değişkenlik gösteren ekspertiz, ipotek ve sigorta hizmetleri için alınan ücretler yıllık toplam faiz maliyeti hesaplamasında yer almayacak. Ancak tablonun altında ekspertiz, ipotek ve sigorta hizmetleri için alınan ücretlerin dahil edilmediği müşteriye duyurulacak.

İşte şifreyi çözecek tablo
Bankalar reklam, ilan, duyuru ve internet sitelerinde tüketici kredilerini şu tabloyla duyuracak:
- Kredi tutarı (TL)
- Kredi vadesi (Ay)
- Alınacak ücretler (TL)
- Yıllık toplam faiz oranı(%)

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 02:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?