27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Bankalar da para ödeyecek

TBMM Genel Kurulu’nda, Çek Yasa Tasarısının 2 maddesi daha kabul edildi. Tasarının “ibraz, ödeme, çekin karşılıksız olduğunun tespiti ve gecikme cezası”nı düzenleyen maddesi üzerinde dünkü görüşmelerde verilen önergenin oylamasına geçildiği sırada söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, önerge üzerinde değişiklik yapmak istediklerini söyledi.

Kılıç, bankanın karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu miktarı 600 liraya çekmek istediklerini kaydetti. Bu sırada CHP ve MHP’li milletvekilleri, “sözlü ifadeyle önergede değişiklik yapılmayacağını” belirterek, değişikliğe itiraz etti.

Kabul edilen maddeye göre, “Karşılıksızdır” işlemi, muhatap bankanın hamile kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarın dışında, çek bedelinin karşılanamayan kısmıyla sınırlı olarak yapılacak. Banka, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı ile ilgili olarak ödemekle yükümlü olduğu miktarı, ancak ibraz eden hamile talep ettiği takdirde ödeyecek.

Buna göre, banka, hamile, talep ettiği takdirde süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli 600 lira veya üzerinde ise 600 lira, bu tutarın altındaysa çek bedelini ödeyecek. Karşılığının kısmen bulunması halindeyse banka, çek bedeli 600 lira veya altındaysa, çek bedelini aşmamak koşuluyla kısmi karşılığı 600 liraya tamamlayacak bir miktarı; çek bedelinin 600 liradan fazla olması halinde çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak 600 lira ödemekle yükümlü olacak.

Her güne binde 3 ceza
Banka; çekin karşılığının hesapta bulunmamasına rağmen hamiline ödenmesinin geciktirilmesi, kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarın hamile ödenmesinin geciktirilmesi hallerinde çek hamiline, her geçen gün için binde 3 gecikme cezası ödeyecek. Üzerindeki tarihten önce ibraz edilen çekin karşılığının kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, bu çekle ilgili olarak hukuki takip yapılamayacak. İleri tarihli çekle ilgili olarak hukuki takip yapılabilmesi için, çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve “karşılıksızdır” işlemine tabi tutulması şart olacak.

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 16:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?