31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Bankalar dışarda güçleniyor

Birçok önemli Türk bankasının tamamı veya bir kısım hisseleri yabancı yatırımcılara satılırken, Türk bankalarının da dışarıda giderek güçlendiği, Türk banka sayısının arttığı gözleniyor. Türk bankalarının yurtdışındaki şube ve temsilcilik ağı 500’ü aşmış durumda. 

Ancak asıl önemli olan Türk yatırımcıların kurduğu bankalar. 14 ülkede 20 Türk sermayeli banka faaliyet gösteriyor. Yoğunluk alanı Türk nüfusun bulunduğu Avrupa ülkeleri ile Rusya, Ukrayna, Kazakistan veRomanya gibi ‘gelişmekte olan’ finans piyasaları.

Gelişen piyasalara...
Ziraat Bankası, aynı zamanda kamusal görevleri nedeniyle Türk nüfusun bulunduğu ülkelerde yayılmaya çalışıyor. Özel bankaların yaklaşımı ise tamamen ticari ve iyi pazarlara girmek. 

Özel sektör bankacılığında en büyük gelişme Fiba Grubu’nda. Finansbank’ı NBG’e satan Hüsnü Özyeğin yurtdışı bankacılıkta hızlı gidiyor. Fiba’nın yurtdışında 5 bankası var ve aktif büyüklük bakımından birinci sırada yer alıyor. 

Türkleri yurtdışında banka statüsünde Ziraat Bankası, Fiba Holding, İş Bankası, Akbank, Garanti ve TEB temsil ediyor. Türklerin ortağı olduğu ve Türklere ait olan toplam 20 banka Almanya, Hollanda, İsviçre, Rusya, Romanya, Ukrayna, Makedonya, Azerbaycan, Kazakistan, Bosna Hersek, Türkmenistan, Özbekistan, Kosova ve Arnavutluk’ta faaliyet gösteriyor.

Özyeğin, Ziraat’le yarışta
Finansbank’ı Yunan ulusal bankası NBG’ye sattıktan sonra artık Türkiye’de bankası bulunmayan Fiba Holding’in sahibi Hüsnü Özyeğin, bankacılık sektöründe Türkleri dışarıda temsil etmekte bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’yla adeta yarışıyor.
Cumhuriyet tarihinden uzun ömrü olan Ziraat’ın (1888’de kuruldu) yurtdışında 8 bankası bulunurken, 1987’de Finansbank’ı kuran Hüsnü Özyeğin’in bugün Hollanda, İsviçre, Rusya, Romanya ve Ukrayna’da birer bankası var. Ziraat ve Özyeğin’den sonra Türkleri dışarıda bankacılıkta Doğuş, Sabancı, İş Bankası ve TEB temsil ediyor. 

Çalık Grubu sahibi Ahmet Çalık da Arnavutluk’un ikinci büyük bankası olduğu belirtilen Banka Kombetare Tregtare’nin yüzde 60’ına Şekerbank’la birlikte ortak olmuştu.
Kamu bankalarından Halkbank ve Vakıfbank’ın yurtdışında şube ve temsilcilik teşkilatları bulunuyor.


Kimin nerede bankası var?

FİBA GRUBU:
İsviçre, Hollanda, Romanya, Rusya, Ukrayna

ZİRAAT BANKASI:
Almanya, Makedonya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Özbekistan, Türkmenistan

DOĞUŞ GRUBU:
Hollanda, Rusya

SABANCI GRUBU:Hollanda

ÇALIK GRUBU:
Arnavutluk

İŞ BANKASI:
Almanya


TEB:
Hollanda, Kosova

Fiba, yurtdışında, 14 milyar dolar büyüklüğünde finans grubu yarattı 

Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holding, 1994’te Hollanda’da Credit Europe Bank’ı kurdu. Finansbank’ın Yunanlı NBG’e satılmasından sonra yurtdışı iştirakler Credit Europe bünyesine alındı. Credit Europe Bank (Suisse) S.A. - İsviçre: Fiba’nın yurtdışındaki ilk mali yatırımı oldu. 

Romanya’da Credit Europe Bank’ı 2000’de, Banca de Credit Si Commercial’ın yüzde 50.7’ni alarak kurdu. 

1994’te Rusya’da temsilcilik açtı. 1997’ de ise Credit Europe Bank’ı kurdu. 

İki yıl önce Ukrayna’da bankacılık lisansı alan Fiba Grubu, CJSC Credit Europe Bank’ı kurdu. Banka kurumsal ve bireysel alanda faaliyet gösteriyor. 

Özyeğin, böylece 5 ülkede kurduğu bankalarla 14 milyar dolar aktif büyüklüğü olan bir finans grubu yaratmış oldu.

Türkler nerede, Ziraat Bankası orada 

Ziraat Bankası, 16 ülkede 8’i banka diğerleri şube ve temsilcilik olan 54 birimle faaliyet gösteriyor. Ziraat’in yurtdışı büyüme hedefi Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri’nde yoğunluk gösteriyor. Bu yaygınlıkta, Türk işadamlarının gittiği her yere gitme isteği etkili. 

Banka 54 olan dışarıdaki hizmet noktalarını bu yıl 64’e çıkarmak istiyor. Almanya’da 3, Makedonya’da 2, Azerbaycan’da 1, Kazakistan’da 1 ve Bosna Hersek’te 1 yeni şube açılacak. 

Ziraat, Balkanlarda etkili olmak için Yunanistan’da Atina ve Gümülcine’de şube açacak. Bankanın Cidde’de şube açma başvurusu Suudi Arabistan makamlarınca onaylandı. 

Ziraat dışarıda şubelerini bankaya dönüştürerek büyüme stratejisi izliyor. Bu yıl Üsküp Şubesi, Ziraat Banka AD Skopje unvanıyla bankaya dönüştürüldü.

DOĞUŞ GRUBU
2 bankası var, gözü dışarıda
Doğuş Grubu’nun Hollanda va Rusya’da birer bankası var. 1990’da Hollanda’da kurulan Garanti Bank International, 1991’de faaliyete başladı. Garanti’nin Hollanda dışında Almanya, İsviçre, Romanya, Ukrayna, Kazakistan ve Çin’de şube ve temsilcilikleri var. 2007’de Hollanda’daki bankası üzerinden Romanya’da büyüyen Garanti, Romanya’da 35 şubeye ulaştı. 1996’da kurulan Garanti Bank Moscow, kurumsal ve ticari bankacılık hizmeti veriyor.


HALK BANKASI
Dışarıda 3 bankaya ortak
Halkbank’ın Almanya’da Köln, Mannheim ve Dortmund’ta birer finansal hizmetler şubesi var. Bahreyn’de bir şube açan Halkbank’ın Kıbrıs’ta Lefkoşa ve Gazimağusa’da iki şubesi bulunuyor.
Bankanın Hollanda’da Demir - Halk Bank N.V.’de yüzde 30, Macaristan Halk Bankası’nda yüzde 4,44, Türkmenistan’da Uluslararası Garagum Ortaklar Bankası’nda (International Joint Stock Garagum) yüzde 6,57 payı var.

İŞ BANKASI
Almanya’da var, 3 ülkede daha olacak
İş Bankası’nın Almanya’daki bankası İşbank GmbH, Avrupa Birliği üyesi ülke bankaları statüsünde ticari, kurumsal ve bireysel alanda faaliyet gösteriyor. Bulgaristan ve Romanya’da şube açmak için İşbank GmbH üzerinden çalışmalar yürütüyor. Uluslararası bir banka olmayı hedefleyen İş Bankası, gelecek vaat ettiğini düşündüğü Rusya, Ukrayna ve Kazakistan gibi ülkelerde banka almak ya da kurmak istiyor.

AKBANK
İngiltere’yi sattı Hollanda’da var
Akbank, yurtdışı faaliyetlerini Hollanda’da bulunan iştiraki Akbank N.V. ve Akbank N.V.’nin Almanya’daki iştiraki Akbank AG’nin yanı sıra Malta’taki şubesiyle sürdürüyor.
Akbank N.V. Mayıs 2008 sonu itibariyle 3.2 milyar euro büyüklüğe ulaştı. Bankada 49 kişi çalıyor.
Sabancı Grubu, bir yıl önce İngiltere’deki bankasını satmıştı.

TEB
2 ülkede var
Fransız BNP Paribas ile yüzde 50 ortak olan TEB Mali Yatırımlar A.Ş, bu yıl Kosova’da bir banka açtı. 1998 yılında Hollanda’da kurulan TEB NV’de 64 personel çalışıyor.

ÇALIK GRUBU
Arnavutluk’ta
Sabah gazetesi ve atv’yi satın alan işadamı Ahmet Çalık’ın da yurtdışında banka ortaklığı var. Çalık’ın Şekerbank’la birlikte Arnavutluk’ta Banka Kombetare Tregtare’de yüzde 60 ortaklığı bulunuyor.

VAKIFBANK
Şubeyle gidiyor
ABD’de New York’ta ve Bahreyn’de birer şubesi olan Vakıfbank’ın iştiraki Vakıfbank International AG’nin Viyana, Frankfurt ve Köln’de de birer şubesi var.

MİLLİYET
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 20:45:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?