19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bankalar mevduata sarıldı

Global kriz bankaların sendikasyon ve seküritizasyon kanalıyla yurtdışından sağladıkları borçlanmaları azaltınca bankalar da gözünü Türk vatandaşlarının mevduatlarına çevirdi. Mevduat kapma telaşına düşen bankalar yüzünden son bir ayda faiz yarışı hızlanırken, faiz oranlarında ise beş puanlara varan yükselişler yaşandı. 500 bin YTL üzerine tasarruflar için bir aylık mevduata uygulanan faizler bazı küçük ölçekli bankalarda yüzde 24’lere kadar yükselirken, mevduat kanaması yaşamamak isteyen büyük bankaların da bu yarışa girerek faizlerini yüzde 19 hatta 20’lere kadar çıkarttıkları gözlendi.
Mevduat faizlerindeki yarışı küçük bankaların başlattığını söyleyen bankacılık çevreleri, az şubeli bankalarda şu anda 500 bin YTL ve 1 milyon YTL arasındaki büyük meblağlı mevduatlara yüzde 24 faiz uygulandığını açıkladı.

Sendikasyonlar korkuttu


Geçtiğimiz hafta Garanti Bankası’nın dokuz aylık bilanço toplantısında Türk bankalarının yurtdışı borçlanmalarına ilişkin bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, “2008 ve 2009 yılında vadesi dolan sendikasyonların yüzde 50 ile yüzde 70’i ancak yenilenebilir. Bankalar yurtdışı borçlanmaları azalacağı için kaynak ihtiyacını karşılamak amacıyla yurtiçi mevduatlara yönelecek” açıklamasında bulunmuştu. Bankacılık sektörü yetkilileri, bunun özellikle DTH faizlerinde yükselişe neden olabileceği uyarısında bulundu.
Bu arada geçen hafta bankaların sendikasyon ve seküritizasyon borçlanmalarına ilişkin bilgi veren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin ise 2008 yılında vadesi gelen dış borçların tutarının 4.6 milyar dolar, 2009 yılında toplam 10,7 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

Dolara yüzde 8 faiz

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bankalar döviz tevdiat hesaplarına (DTH) uyguladıkları faiz oranlarını da özellikle son bir aydır yukarı çekti. Dövizde likidite sıkışıklığı yaşayan bazı bankaların faiz oranlarını yüzde 6 ila yüzde 8 arasına çektiğini söyleyen banka şube yetkilileri, “Yüzde 6 faizi artık piyasada çok sayıda banka uyguluyor. Ama bunlar küçük meblağlara değil en az 300 bin dolar ve 300 bin dolar ederi avro hesaplarına uygulanıyor” dedi. Oysa ki bankaların dolar cinsi mevduata uyguladıkları aylık tabela faizleri yüzde 1.5 ile yüzde 4.75 arasında değişiyor.

Bankalardan her gün başka faiz


Bankaların artık mevduat faizlerini günlük belirlediklerine dikkat çeken bankacılar, bu yüzden bir gün ara ile aynı bankadan gerek YTL, gerekse döviz cinsi çok farklı faiz oranları alındığını söyledi. Bu arada birçok banka kredi, kredi kartı gibi farklı ürünler sattıkları müşterilerine de mevduatta özel faiz uyguluyor.

25 bin YTL’lik mevduata tabela faizi


Bankalar para tutarına göre ve günlük YTL ihtiyaçlarına göre mevduat faiz oranlarında büyük oynamalar yapıyor. Bankaların şubelerinden elde ettiğimiz verilere göre Türk bankalarının YTL mevduata uyguladığı faizler şu aralıkta gerçekleşiyor.
0 - 25 bin YTL
Bankalar genelde açıkladıkları tabela faizine (resmi faizi) sadık kalıyorlar.
25 bin - 100 bin YTL
Bu tutarda mevduatlara bankalar genelde yüzde 17.5 ile yüzde 22 aralığında faiz uyguluyorlar. Yüzde 22 faizi genelde küçük ölçekli bankalar o bankanın başka ürünlerini de (kredi, kredi kartı vb) kullanan müşterilerine uyguluyorlar.
100 bin - 250 bin YTL
Bankalar açısından büyük meblağlı mevduat kabul ediliyor. Ve şubeler bu meblağları kaçırmamak için faiz oranlarını yüzde 19 ile yüzde 22 bandına kadar yükseltebiliyorlar.
1 milyon YTL
Bankalar çok az sayıda müşterisinin sahip olabileceği bu büyük tutarlı tasarruflar için de yüzde 20.50 ile yüzde 25 bandında faiz uyguluyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 16:05:08
Güncelleme :16 Kasım 2008 Pazar 16:22:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?