19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bankalar zirveye taşıdı

Yurtdışı piyasalardaki iyimserlik rüzgârının etkisi sürüyor. İMKB, 39 bin 395 puanla Lehman Brothers’ın iflası öncesindeki seviyelerine ulaştı. Endeks 10 günde yüzde 7 değer kazandı

İstanbul Borsası, dün 39 bin puanı aşarak, Lehman Brothers’ın iflası öncesindeki seviyelerine ulaştı. İMKB, yaklaşık 10 gündür yükselen yurtdışı piyasaların etkisiyle dün yüzde 1.27 oranında değer kazanarak 39 bin 935 puanla yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Bankaların ikinci çeyrekte iyi bir kâr açıklayacağı beklentisi, özellikle banka hisselerine alım getirdi.

Uzmanlar, yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi durumunda borsadaki yükselişin süreceğini kaydetti. Endeksin 10 günlük getirisi de yüzde 7’yi aştı.

Ralli sadece İMKB’de değil yurtdışı borsalarda da yaşanıyor. Asya borsaları, dünya çapında açıklanan olumlu şirket bilançolarının etkisiyle 10 ayın yeni yüksek seviyelerine ulaşırken, Hong Kong borsası da Lehman Brothers’ın iflası öncesindeki seviyelerine çıktı.

Bilindiği gibi 15 Eylül’de Lehman Brothers’ın iflasıyla kriz derinleşmiş, borsalarda ağır kayıplar yaşanmıştı.

Kazançlar sınırlı

ABD borsasında Dow Jones endeksi ise önceki gün ocak ayından beri ilk defa 9 bin puan seviyesinin üzerinde kapandı. Ancak, Dow Jones dün yüzde 0.23 değer kaybıyla açıldı. Avrupa borsalarındaki kazançlar da sınırlı kaldı.

Bunda özellikle Microsoft’un gelirlerinin düşmesi ve İngiltere’deki daralma haberinin etkisi oldu. Uzmanlar, piyasalardaki iyimserliğin korunduğunu ifade etti.

1.5 milyar dolarlık alım

Bu arada, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetinde olan hisse senedi stoku, 17 Temmuz itibarıyla, geçen bir haftada 1 milyar 470 milyon dolar artarak, 32 milyar 577 milyon dolara çıktı.

Hazine de, 2017 vadeli dolar cinsi Eurobond’u yeniden ihraç edeceğini açıkladı. Bankacılar, Eurobond’un getirisinin yüzde 6.65 olduğunu belirtti.

 

 

İhracatçılar kura müdahale istiyor

Yurtdışı piyasalarda oluşan iyimserlikle doların hızla 1.47’li seviyelere gerilemesi ihracatçıları isyan ettirdi. İhracatçılar, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankası’nın piyasadan bir miktar döviz alması gerektiğini belirtti. İhracatçılar, doların 1.55-1.60 lira aralığında olmasını istiyor. Ancak uzmanlar, Merkez Bankası’nın kura müdahale etmesini beklemiyorlar.

Önceki gün 1.47 lirayla Ekim 2008 seviyelerine gerileyen dolar, dün 1.48-1.49 lira seviyelerinde hareket etti. İhracatçılar, “Doların 1.50 liranın altına düşmesi, Türkiye ekonomisini ve dış ticaretini kaygılı bir döneme soktu” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 15:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?