25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bankalara devasa kazanç!

Kredi kartı affı bankalara yaradı

Sözde 874 bin kart borçlusunun borcunu yapılandırmaya ikna olan bankalar, karşılığında yıllık 1.5 milyar liralık kart gelirine kavuşacak. Tüketiciler, bu durumu protesto etmek için BDDK önünde kendilerine zincir vuracak.


Yargıtay’ın bankaların kullanıcıdan kredi kartı ücreti alınamayacağına hükmetmesinin ardından, Sanayi Bakanlığı yasal boşluğu doldurmak amacıyla Tüketici Kanunu’nda değişiklik taslağı hazırlamıştı. Başbakanlığa gönderilen söz konusu taslak, tüketicinin 3 yılda bir kart ücreti ödemesini öngörüyordu.

Ancak daha bu taslak Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelmeden; Bankalar Birliği, BDDK ve Hazine’nin hazırladığı tasarı TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi. Birikmiş kart borçlarının ‘düşük faizle’ yeniden yapılandırılmasını öngören tasarı aynı zamanda kullanıcıdan kredi kartı ücreti alınmasına ilişkin tartışmaları da bitirdi.

Zaten alamayacaklardı!

Bankalar ilk etapta kart borçlarının yapılandırılması dolayısıyla gelir kaybına uğruyor görünüyor. Ancak temerrüde düşmüş yaklaşık 3 milyar liralık borcun yarısını, ‘kemikleşmiş borçlar’ oluşturuyor. Bir başka ifadeyle bankanın tahsilinden ‘ümidini’ kestiği borçlar. Dolayısıyla yeniden yapılandırma ile bankanın kasasına girecek her kuruş, banka açısından ‘beklenmedik tahsilat’ anlamına gelecek. Kaldı ki bu borçlara zaten temerrüt faizi işlediği için; tahsili durumunda banka zaten maliyetinin üzerinde gelir elde etmiş olacak.

Devasa kazanç!

İşte bankalar, borç yapılandırılması karşılığında ‘tüm kullanıcılardan kredi kartı aidatı’ alınması konusunda ikna etmiş oldular. Böylece limiti 3 bin 500 liraya kadar olan kartlardan yıllık 35 liraya kadar kart ücreti tahsil edilebilecek. 3 bin 500 liranın üzerindekiler içinse limitin yüzde 1’i oranında ücret alınacak. Türkiye’de 44 milyon kredi kartı bulunduğuna göre, hepsinin ortalama limitlerinin 3 bin 500 olduğu varsayımı altında bankaların sadece kredi kartı aidatlarından elde edecekleri yıllık gelir 1.5 milyar lira olacak.

Tüketiciler Birliği, 3 bin liralık borcun hiç tahsil edilmemesi durumunda bile bankaların 2 yıl içinde kart ücretiyle bu parayı kasalarına koyacaklarına dikkat çekiyor.

Hesap ortada!

874 bin kart borçlusunun 3 milyar TL tutarındaki borcu düşük faizle yeniden yapılandırılacak. Bankalar, bu yapılandırma nedeniyle, ödenmeyen borçlara aylık yüzde 5 faiz yerine yıllık yüzde 17 civarında faiz yürütecek. Bankaların sorunlu kredi kartı borçlarına sağladıkları bu kolaylık nedeniyle vazgeçtikleri toplam faiz tutarı yaklaşık 650 milyon TL.

Zincirli protesto

Tüketiciler Birliği, dün komisyonda kabul edilen yasa tasarısını BDDK önünde protesto edecek. Birlik yönetimi, ayaklarına prangalar vurarak, söz konusu yasanın tüketicinin değil bankaların isteğiyle hazırlandığına yönelik bir açıklama yapacak. Tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri öncesinde hem kamuoyunun hem de milletvekillerinin uyarılması için bir dizi eylem gerçekleştirecek.





 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 13:57:53
Güncelleme :19 Haziran 2009 Cuma 14:18:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?