20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Bankalara konsolidasyon uyarısı

HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, Türk bankacılık sektöründe konsolidasyon olacağını söyledi.

Dünyada yaşanan konsolidasyonun henüz taşlar yerine oturmadığı için nereye varacağının belli olmadığını ifade eden Antika, Türkiye’de daha önce olması beklenen konsolidasyonun dünya piyasalarındaki likidite bolluğu nedeniyle geciktiğini söyledi.
Dünyada fiyatların yeniden dengelenmesiyle Türkiye’de de dengenin yeniden oluşacağını kaydeden Piraye Antika, “Türkiye’de bankacılık sektöründe genelde bir konsolidasyon bekliyoruz. Bunun şimdiye kadar gecikmesinin tek nedeni dünyadaki likidite bolluğuydu. Her ufak bankaya bile Amerika’dan Avrupa’dan, Ortadoğu’dan talep geldi. Böyle bir talebin olmadığı bir yerde içerideki oyuncular birleşmekten güç alacaklar diye düşünüyorum. Bunun kamulaşma yönünde olmasını hiç beklemiyorum” dedi.

‘Fırsat olmayabilir’


HSBC’nin dünyada ve Türkiye’de doğabilecek yeni satın almalara her zaman açık olduğunu belirten Antika, ancak grubun temkinli tutum izleyerek hareket edeceğini, bugün fırsat olarak görülen şeyin yarın fırsat olmayabileceğini söyledi.

‘Planlarımız değişmedi’


HSBC’nin Türkiye planlarında bir değişiklik olmadığını, bu yıl için planlanan 100 yeni şubenin açılacağını ifade eden Antika, reel sektörde ekonomiye güç katacak güçlü şirketleri desteklemeye devam edeceklerini, varlığını piyasadaki likidite bolluğuna dayandıran zayıf şirketleri ise desteklemeyeceklerini söyledi.
Antika şöyle konuştu:
“HSBC’nin Türkiye planlarında bir değişiklik olmayacak çünkü uzun vadede Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte büyümenin daha yüksek olacağı bir ülkedir. Türkiye’nin potansiyeli bu buhrandan etkilenmiyor. Ümit vaad eden ülkeler arasında yer almaya devam edecek. HSBC gibi bir yatırımcının Türkiye gibi bir ülkeyle ilgilenmemesi düşünülemez.
Şu anda zaten Türkiye’de topladığımız mevduatın iki katını kredi olarak kullandırıyoruz. Bu daha da artar mı? Zannetmiyorum çünkü zaten Türkiye’de böyle bir kredi talebi de olmayacak. Şu anda daralmayı düşünmüyoruz. Şube ağımızı 2010’da tekrar değerlendiririz. Mantık dışı, agresif bir büyüme politikası içinde olmayacağımız ise çok açık.”

‘Doğru fırsatı inceleriz’


HSBC Grubu’nun her zaman fırsatlara açık olduğunu belirten Piraye Antika, Türkiye için şöyle konuştu:
“Biz doğru zaman ve doğru fiyat olursa, her zaman fırsatları değerlendiririz. HSBC Grubu, bizim ölçek ekonomisi yaratmamıza yardımcı olacak bir konsolidasyon imkânı olursa mutlaka ilgilenir. İlgilenir demek mutlaka satın alır demek değil ama inceler.”

‘Ortada bir zarar var, bunu herkes bölüşecek’

Antika, global krizin dünya mali sistemini yeniden biçimlendiren tarihsel bir olay olduğunu belirtti.
Antika şunları söyledi: Bu krizden herkes zarar görecek, ortada bir zarar var, bu paylaşılacak. Bunun adaletli bir paylaşım olmasını düzenleyici, denetleyici otoriteler sağlayacaklar. Hiçbir ekonomik oyuncu diğerinin omuzuna basarak yükselmeye çalışmamalı. Ancak o zaman ülke olarak stabilitemizi muhafaza ederek, kendi gemimizi götürürüz. Bu anlamda herkese çok büyük sorumluluk düşüyor.”

Türkiye’de devran tasarrufla dönecek


Türkiye’nin krizin odağında olmadığını anlatan Antika, etkileri konusunda şunları söyledi:
“Hızlı tükettik ve hızlı büyüdük. Finansmanı da çoğunlukla dışarıdan sağladık. Bunu yapabildik çünkü dünyada bize akan bir likidite vardı. Şimdi bu dış kaynakların ciddi boyutta azalmasını bekliyoruz. Bu olduğunda Türkiye’deki devran nasıl dönecek? Öncelikle fiyatlar yeniden belirlenecek. Özel ve tüzel kişiler bir müddet tüketim harcamalarını azaltıp tasarruflarını artıracaklar. Dolayısıyla yatırımlarını yavaşlatacak böylece tasarruf açığını kapatma yoluna gidecekler.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 16:46:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?